Grapperhaus: niet alleen veiligheid Wilders, ook vrije democratie in het geding

Geert Wilders  Beeld AP
Geert WildersBeeld AP

Het filmpje waarin Geert Wilders wordt bedreigd met een aanslag is "weerzinwekkend'', aldus minister Ferd Grapperhaus (CDA) van justitie en veiligheid. Hij neemt de zaak hoog op. De gevestigde Nederlandse cartoonisten vinden allemaal dat de wedstrijd moet kunnen, toch doen ze niet mee aan de cartoonwedstrijd van de PVV-leider.

Volgens Grapperhaus is niet alleen de persoonlijke veiligheid van Wilders, maar daarmee ook de vrije democratie in het geding.

Minister Stef Blok van buitenlandse zaken heeft zijn Pakistaanse collega nog eens gewezen op hun verantwoordelijkheid de Nederlandse ambassade te beschermen. Daar wordt donderdag gedemonstreerd tegen de cartoonwedstrijd van PVV-leider Wilders over de profeet Mohammed. "Mensen kunnen naar de rechter stappen als ze het er niet mee eens zijn, maar geweld of dreiging met geweld is volkomen onacceptabel”, aldus Blok.

Al eerder zag de Nederlandse regering zich genoodzaakt Pakistan en andere landen duidelijk te maken dat het kabinet niet betrokken is bij Wilders' initiatief, maar het zeker ook niet zou verbieden. Premier Rutte verdedigde vorige week in dit verband de vrijheid van meningsuiting.

Minister Grapperhaus heeft al enkele weken nauw contact met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, en ook met Wilders zelf. Die ontvangt bijna honderd bedreigingen per dag vanwege de wedstrijd, zo maakte hij gisteren bekend.

Geheim adres

Wilders schreef de wedstrijd dit voorjaar uit en kreeg naar eigen zeggen al enkele honderden inzendingen. Het idee hiervoor deed de PVV-leider drie jaar geleden op in de Verenigde Staten, nadat twee gewapende mannen een cartoonwedstrijd over Mohammed aanvielen waar Wilders eregast was.

De expositie komt later dit jaar in het afgesloten gedeelte voor de PVV-fractie op het Binnenhof en is daarom alleen voor genodigden te zien. Wilders wilde eerst exposeren in het publieke gedeelte van het parlementsgebouw, maar daar mogen alleen politiek-neutrale tentoonstellingen hangen. Op het Binnenhof is al jaren extra beveiliging vanwege de persoonlijke veiligheid van Wilders. Zelf wordt hij Wilders dag en nacht, binnen en buiten de Tweede Kamer, bewaakt door de Dienst Bewaken en Beveiligen. Hij woont op een geheim adres.

Cartoonisten: ‘Het moet kunnen, maar ik doe niet mee’

Ze vinden allemaal dat het moet kunnen, toch doen gevestigde Nederlandse cartoonisten niet mee aan de cartoonwedstrijd van PVV-leider Geert Wilders.

“De hele wedstrijd draait om het afbeelden van de profeet”, zegt cartoonist Eric van der Wal, artiestennaam Pluis (o.a. De Telegraaf). “Een thema van niets. Ik maak cartoons over maatschappelijke situaties en de actualiteit. Deze wedstrijd is bedoeld om aandacht te trekken en te beledigen. Het is een zwak argument te zeggen dat het draait om de vrijheid van meningsuiting. Ik wil best een keer de profeet tekenen maar dan moet het hout snijden.”

Berend Vonk van Studio Vonk (o.a. Trouw) sluit zich daar bij aan. “Ik vind de profeet als thema helemaal niet interessant en totaal niet origineel. Ik zou ook niet meedoen aan een Boeddha- of Jezus-wedstrijd. Het is geforceerd gekkigheid uithalen. Hij had het moeten doen over Polenhotels of markante PVV’ers.”

“Het is een beetje vragen om problemen, zonder duidelijk doel”, zegt Joep Bertrams (o.a. De Groene Amsterdammer). Daarnaast hebben zulke wedstrijden een eigen agenda. Bij deelname word je min of meer gedwongen iets te tekenen wat je uit jezelf niet zo snel zou doen.”

Slechts lijntjes op papier

Ook cartoonist René Leisink, tekenaar van Argus in Metro, doet er niet aan mee. “Ik begrijp heel goed dat moslims er aanstoot aan nemen”, zegt hij. Toch: “Het zijn maar lijntjes op papier en zo’n wedstrijd moet in principe wel kunnen. Ik hou zelf niet van provocatie en zal daarom niet doelbewust cartoons van de profeet tekenen terwijl ik weet dat je mensen beledigt.”

Of er veel mensen zullen deelnemen weet hij niet. “Ik heb wel een filmpje gezien van al ingezonden cartoons en aan de stijl te zien zijn dat geen bekende cartoonisten uit Nederland.”

Lees ook:

Wilders' cartoonwedstrijd is voer voor Pakistaanse islamisten

De protesten tegen Wilders in Pakistan vormen een test voor de nieuwe premier Imran Khan. Maakt hij een vuist tegen de politieke invloed van radicale islamisten?

Het kabinet neemt afstand van de cartoonwedstrijd van Wilders

De Nederlandse regering ziet zich genoodzaakt om Pakistan en andere landen duidelijk te maken dat het kabinet niet betrokken is bij de cartoonwedstrijd van PVV-leider Wilders over de profeet Mohammed.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden