Grap van Londense kapper valt verkeerd bij Noord-Korea

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Beeld epa
De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un.Beeld epa

Mo Nabbach, een 51-jarige kapper uit Londen, dacht de ideale manier te hebben gevonden om klanten binnen te trekken. Hij hing een levensgrote poster van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un in zijn etalage met daaronder de tekst: bad hair day? Maar behalve klanten trok Nabbach ook twee boze, Noord-Koreaanse ambassademedewerkers aan.

Nabbach wilde met zijn poster aandacht vragen voor een nieuwe actie die inging. Mannelijke klanten kregen vijftien procent korting. Maar een dag nadat hij de poster ophing in zijn etalage, stonden twee Aziatisch uitziende mannen voor zijn deur. Gekleed in pak en met een strenge blik. Nabbach had meteen het vermoeden dat hij met Noord-Koreaanse ambassademedewerkers te maken had.

"Eén maakte foto's en de ander schreef alles op", vertelde hij aan The Guardian. Ze wilden weten wie die poster had opgehangen. "Toen ik zei dat ik dat zelf was, kreeg ik te horen dat het respectloos was. 'Het gaat hier om de leider van een land', zeiden ze tegen me." Maar dat land was wel heel ver weg, legde Nabbach de mannen uit. We zijn hier niet in Noord Korea, maar in Engeland, was zijn verweer. "We gebruiken wel vaker foto's van bekenden, zoals Victoria Beckham en Lady Gaga", vertelde hij ze.

Maar de mannen wilden er niets van weten. Ze moesten zijn naam hebben. "Die geef ik niet. Schakel daar je advocaten maar voor in", zei Nabbach. Iets daarna stapte hij naar de politie. Daar kwam hij erachter dat de twee, die zich niet hadden geïdentificeerd als ambassademedewerkers, inderdaad namens Noord-Korea zijn kapperszaak waren binnengestapt. Ook de ambassade had contact opgenomen met de politie. Beide partijen hebben verder geen actie ondernomen.

Kim Jong-un heeft al jaren exact hetzelfde kapsel. De achterkant en de zijkanten zijn kaalgeschoren, terwijl het langere haar omhoog steekt. Afschuwelijk, vindt Nabbach. "Geen van mijn klanten heeft ooit om zo'n kapsel gevraagd." Nadat het gerucht ging dat mannelijke Koreaanse studenten verplicht werden het kapsel van hun leider te dragen, besloot Nabbach Kim Jong-un in te zetten als boegbeeld voor een slechte haardracht. Zijn zoon ontwierp de poster.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden