Graham, Stones en Notenkraker bij het ballet

AMSTERDAM (ANP) - Het Nationale Ballet heeft na enkele jaren onderhandelen de rechten verworven voor vijf choreografieën van de Amerikaanse Martha Graham (1894-1991). Het gezelschap zal van 1997 tot en met 2001 elk jaar een ballet van Graham aan het repertoire toevoegen.

De balletgroep is het enige klassieke gezelschap dat de uitvoeringsrechten van Grahams oeuvre heeft verworven. De danseres en choreografe was één van de belangrijkste pioniers van de moderne dans. Ze maakte ruim 160 balletten.

Drie jaar geleden voerde de groep al Grahams 'Diversion of Angels' op, een abstract, speels ballet uit 1948. Artistiek directeur Wayne Eagling, groot bewonderaar van haar werk, vroeg bij zijn aantreden of hij de choreografie mocht opvoeren. “Tot mijn verbazing zei ze ja, en ze vroeg zelfs of ik niet meer wilde doen.”

De uitvoeringsrechten gelden voor 'Embattled Garden', 'Acts of Light', 'Canticle for Innocent Comedians', 'Rite of Spring' en 'Night Journey'.

Komend seizoen ligt het accent bij Het Nationale Ballet op het klassieke repertoire. De muziek van Tsjaikovski staat in een groot aantal programma's centraal.

Oude nummers van The Rolling Stones begeleiden volgend jaar een nieuw stuk van de Britse choreograaf Christopher Bruce. De Britse popgroep komt niet zelf. Er wordt een medley van songs gedraaid. Ook maakt voormalig huischoreograaf Hans van Manen een nieuw werk.

Kaskraker Het programma is volgens Eagling anders dan voorgaande jaren, door het sterke accent op Tsjaikovski. De componist is onder meer te horen in de drie sprookjesballetten 'Het Zwanenmeer', 'The Sleeping Beauty' en 'De Notenkraker'. 'De Notenkraker' is nieuw op het repertoire. Ht stuk geldt ook als een absolute kaskraker.

Wayne Eagling en Toer van Schaik maken een geheel eigen versie van het verhaal dat in 1892 in Sint Petersburg in première ging. Beiden zijn bezig een logisch scenario te ontwikkelen, aldus Van Schaik. In de oorspronkelijke versie zit het eerste deel vol actie. Deel twee is vrij statisch. Dat laatste willen Eagling en Van Schaik doorbreken.

De bewerkers zetten het verhaal overnaar Amsterdam, omdat het niet vast zit aan een bepaalde plek. Het stuk gaat over het meisje Clara dat op kerstavond een notenkraker in de vorm van een soldaatje cadeau krijgt; zij fantaseert hoe het ventje tot leven komt. Kinderen krijgen een fikse korting op de toegangsprijs.

Het Nationale Ballet beschouwt het Zwanenmeer, dat in oktober en november te zien is, als 'het ballet der balletten'. De versie van Rudi van Dantzig en Toer van Schaik geldt een hooptepunt in de Nederlandse balletgeschiedenis.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden