Graftombe Toetanchamon bevat waarschijnlijk 'geheime kamer'

De gouden sarcofaag van de wereldberoemde farao Toetanchamon. Beeld reuters

Egyptische archeologen weten het 'voor 90 procent' zeker: er zit meer verstopt in de graftombe van koning Toetanchamon. Volgens hen zou er ergens nog een kamer moeten zitten, waarin mogelijk het graf van koningin Nefertiti in verstopt zit.

Het graf van koning Toetanchamon werd al in 1922 ontdekt, maar archeologen hebben de raadsels van deze tombe nog steeds niet helemaal doorgrond. Deze week begonnen archeologen in Luxor een speurtocht naar de geheime kamer die nog in de tombe verborgen zou moeten zitten.

Ze kregen het vermoeden dat er mogelijk meer ruimtes in de tombe zijn toen zij vreemde, rechte lijnen ontdekten op het plafond. Die lijnen zouden qua grootte overeenkomen met de noordelijke muur van de tombe. Dit wijst er volgens hen op dat die muur ooit een doorgang was.

Maar dat was niet het enige. Ook vonden ze afwijkende warmtepatronen op diezelfde muur, wat het aannemelijker maakt dat die wand als enige geen buitenmuur is. Er zou dus heel goed nog een kamer achter kunnen liggen. De pleisterlaag op de noordelijke wand ziet er bovendien heel anders uit dan die op de andere muren, zo viel de archeologen op. Volgens hen is die laag later aangebracht dan de verf op de andere muren.

Overwachte dood
Volgens Britse Egyptoloog Nicolas Reeves is het mogelijk dat Toetanchamon niet als enige in de tombe begraven ligt. Volgens Reeves was de dood van koning Toetanchamon, die slechts 19 jaar oud werd, zo onverwacht dat er mogelijk geen graftombe voor hem beschikbaar was.

De overleden koning zou toen in alle haast naar deze graftombe zijn gebracht, die helemaal niet voor hem bedoeld was. De grafkamer van Toetanchamon ziet er volgens Reeves namelijk niet uit als een grafkamer, maar meer als een soort voorkamer. De Egyptenaren hebben volgens hem deze tombe als noodoplossing gebruikt en vervolgens de doorgang naar de andere kamer dichtgemaakt en bedekt met een verflaag.

De gouden sarcofaag van koning Toetanchamon. Beeld afp

Volgens de archeologen is de kans groot dat Toetanchamon ligt begraven in wat in werkelijkheid ooit de graftombe was van koningin Nefertiti, zijn stiefmoeder. De inrichting wijst er volgens hen op dat de tombe oorspronkelijk voor een vrouw bedoeld was en dus niet voor Toetanchamon. Bovendien is op de afbeeldingen op de muur vooral Nefertiti te zien en niet Toetanchamon. Nefertiti stierf zeven jaar voor Toetanchamon.

Twee geheime doorgangen
Reeves vermoedt al langer dat Toetanchamon eigenlijk begraven ligt in de graftombe van Nefertiti. In augustus publiceerde hij een onderzoek waarin hij suggereert dat het graf van Toetanchamon twee geheime doorgangen heeft: één zou leiden naar een schatkamer, de ander naar de sarcofaag van Nefertiti.

Het verhaal van koningin Nefertiti spreekt nog altijd enorm tot de verbeelding, vooral omdat haar graf nooit gevonden is. Volgens de Egyptenaren was Nefertiti de mooiste vrouw die ooit geleefd had.

De archeologen hopen met deze ontdekking, en misschien uiteindelijk wel de vondst van het lichaam van Nefertiti, nieuwe inzichten te krijgen over de oude Egyptenaren. Er is namelijk nog steeds maar weinig bekend over hoe de oude beschaving precies leefde.

Voorlopig moeten de archeolgen echter nog even geduld hebben. Hun bevindingen worden eerst naar Japan gestuurd en daar een maand lang onderzocht. Daarna kan het onderzoek in Egypte verder gaan, liet de Egyptische minister van Oudheden Mamdouh el-Damaty gisteren weten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden