Grafmonument Rietveld weer compleet

Het grafmonument van de Utrechtse architect en meubelmaker Gerrit Rietveld is weer compleet. Zijn 82-jarige dochter Elisabeth plaatste onlangs in aanwezigheid van enkele tientallen nabestaanden de - pas gerestaureerde - steen, die Rietvelds zonen Jan en Willem na het overlijden van hun vader in 1964 ontwierpen, op zijn nieuwe graf.

De architect is op 17 januari in alle stilte herbegraven op de Algemene Begraafplaats Soestduinen in Utrecht.

De stoffelijke resten van Nederlands bekendste architect waren in januari op initiatief van zijn dochter overgebracht van begraafplaats Den en Rust in Bilthoven naar het Utrechtse Soestduinen. Het was de familie een doorn in het oog dat Rietveld in Zeist ter aarde was besteld. De uitvaart dertig jaar geleden was verzorgd door Rietvelds vriendin, Truus Schröder, die na haar dood in 1985 naast hem werd begraven.

Volgens Elisabeth Rietveld had haar vader altijd te kennen gegeven dat zijn laatste rustplaats in Utrecht moest liggen. De familie heeft lang met de herbegrafenis gewacht, omdat zij de familie Schröder niet voor het hoofd wilde stoten. De laatste nabestaande van Truus Schröder overleed kort geleden.

Elisabeth Eskes-Rietveld hield een korte toespraak bij het opgeknapte momumentje: een eenvoudige, strakke grijze steen met simpele opdruk. “Hier is voor ons, Rietvelden, de herdenkingsplaats van onze vader en moeder. Onze ouders, grootouders en overgrootouders liggen hier. We zijn erg blij met deze mooie plek. We zijn weer thuis.”

De hereniging van vader en moeder Rietveld was symbolisch; Het graf van Rietveld's echtgenote Vrouwgien Hadders is enige jaren geleden geruimd. Zij was in 1957 in Hilversum ter aarde besteld. (ANP)

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden