Grafische handel Mahez in Europese groep

Van onze redactie economie AMSTERDAM - De Amsterdamse handel in grafische machines Mahez gaat een fusie aan met zeven soortgelijke bedrijven elders in Europa.

De acht ondernemingen hebben gemeen dat ze alle in eigen land de vertegenwoordiging en distributie in handen hebben van de Duitse grafische fabrikant MAN Roland Druckmaschinen. De nieuwe onderneming gaat Omnigraph heten.

De huidige eigenaar van Mahez, het papierconcern KNP BT, zal in ruil voor het afstaan van Mahez en het Belgische zusterbedrijf Bonte aan Omnigraph een belang krijgen van 30 procent in de nieuwe onderneming. MAN Roland krijgt twintig procent van de aandelen. De eigenaar van de Britse vertegenwoordiger krijgt bijna 30 procent.

Op de achtergrond van de nieuwe constellatie staat de fusie, anderhalf jaar geleden, van KNP, Bührmann Tetterode (BT) en VRG. Laatstgenoemd bedrijf was via Mahez vertegenwoordiger van MAN terwijl BT de produkten distribueerde van MAN's grote concurrent Heidelberger. Door de fusie kwam de distributie van grafische apparatuur in de Benelux grotendeels in één hand en daar maakte de Europese Commissie bezwaar tegen. KNP BT besloot toen Mahez buiten het concern te brengen. Dat KNP een belang houdt van 30 procent in Omnigraph en tegelijkertijd in een aantal Europese landen Heidelberger blijft vertegenwoordigen “is met Brussel heel zorgvuildig besproken”, zegt G. C. Biesbroek, lid van de raad van bestuur van Omnigraph. De formele goedkeuring van de EU is er nog niet maar Biesbroek verwacht geen problemen.

Omnigraph heeft 875 medewerkers en zet jaarlijks 700 miljoen gulden om. De directie heeft het plan het produkten- en dienstenpakket aanzienlijk uit te breiden, daarbij gebruik makend van de voordelen van schaalvergroting.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden