Grachtenfestival

Meester en leerling treden op als hoofdrolspelers in het Grachtenfestival, dat gisteren opende in de Amsterdamse grachten. Dat die leerling een muzikaal wonderkind kan zijn, bewezen de piepjonge Luc Ket en Carin Kleijn in het concert 'Van jonge meisjes en oude wijsjes'.

Naast de concertvleugel van pianist Peter Nilsson staat het kinderklavier van de elfjarige Carin Kleijn en naast de volwassen sopraan Jeanneke van Buul zingt haar leerling-sopraan Luc Ket de sterren van de hemel.

Zowel in het Kindergrachtenfestival als in het grote Grachtenfestival staat dit jaar jong talent in de spotlights. ,,Wij werken nauw samen met de conservatoria en muziekscholen in de stad,'' vertelt directeur Alma Netten. ,,Het is meesterlijk om zo'n nieuwe generatie musici te zien komen. Onder jongeren tussen de zeventien en twintig jaar vind je zeer getalenteerde mensen en in de klassen voor jong talent zie je soms al bijzonder begaafde kinderen. Zo is Carin Kleijn een extreem beweeglijk meisje dat alleen achter de piano stil kan blijven zitten. Zij is dan volkomen sereen en geconcentreerd en speelt als een volleerd pianiste.''

Desondanks laat het Kindergrachtenfestival de klassieke muziek niet voor zich spreken. ,,Wij willen kinderen geen 'lesje leren' over klassieke muziek,'' benadrukt Netten. ,,Om een breed publiek te bereiken, gieten we de concerten in de vorm van een verhaal of een speurtocht. Ook leggen we een link met toegankelijke muziek van Frank Groothof, het Filmorkest Max Tak of een bekende popmuzikant als Xander de Buisonjé, vroeger van Volumia. Zo kun je bijvoorbeeld de muzikale reis door de tijd van het Matangi Kwartet laten beginnen met Vivaldi's 'De vier jaargetijden' en laten eindigen met de popmuziek van Jim Groot uit 2003.''

Elk concert in het festival heeft een variant voor kinderen. Zo zijn er naast de reguliere monumentenconcerten, concerten voor zowel peuters als pubers in de Singelkerk, de Westerkerk of de ambtswoning van de burgemeester. Terwijl stersolist David Wilson Johnson een masterclass zang geeft aan ervaren solisten, kunnen jonge operaliefhebbers in een operaworkshop zingen met de solisten van Opera Studio Nederland. De muzikale wandelingen langs de grachten zijn voor kinderen vertaald in een spannende speurtocht naar het carillon in de Westertoren.

Hoogtepunt is morgen het Prinsengrachtconcert 2003 met violist Gil Shaham en pianiste Orli Shaham. Het Kinderprinsengrachtconcert is in handen van Edwin Schimscheimer met Het Nederlands Jeugd Strijkorkest en de Braziliaanse Jeugdband. Presentator Sipke Jan Bousema brengt als aanstormend talent onder meer een jonge cellist, een pianist en een meisje op fagot voor het voetlicht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden