Gracht wordt diepe greppel bij verblijf Bokito

ROTTERDAM (ANP) - Diergaarde Blijdorp gaat de gracht om het gorillaverblijf vervangen door een diepe en brede greppel. De dierentuin neemt deze maatregel om ontsnappingen zoals met gorilla Bokito zes weken geleden te voorkomen.

Het dier sprong over de gracht en viel onder andere een bezoekster aan die erntig gewond raakte. Directeur Ton Dorresteijn van Blijdorp maakte de aanpassingen woensdag bekend. De afstand tussen het publiek en het buitenverblijf van de gorilla's gaat van vier naar zes meter, de diepte van de greppel wordt vijf meter. De oude gracht was vier meter diep. In de nieuwe greppel komt geen water te staan. De dierentuin maakt het gorilla-eiland een stuk groter van 1250 vierkante meter naar 2000 vierkante meter. ,,Het belangrijkste is dat het totale pakket voor de gorilla's beter is'', zegt Dorresteijn.

Bezoekers kunnen de mensapen straks alleen nog vanachter glas bekijken. Vanaf verhoogde kijkplekken op het bezoekerspad hebben de bezoekers onbelemmerd zicht over het voormalig eiland. Op sommige plekken wordt het eiland verhoogd zodat de gorilla's soms praktisch op ooghoogte waarneembaar zijn. De gorilla's krijgen in hun nieuwe buiten gezelschap van de witneusmeerkatten. Deze apen zitten nu op het eiland naast het huidige gorillaverblijf. Deze verblijven worden samengevoegd. ,,Ook in het echt leven zij bij elkaar in de omgeving'', laat Dorresteijn weten.

Blijdorp is al met de verbouwing begonnen, die volgens directeur Dorresteijn vele tonnen gaat kosten. De bedoeling is dat de gorilla's in de laatste week van juli weer naar buiten mogen. ,,Het nieuwe verblijf is dan nog niet helemaal af, maar het is wel Bokito-proof'', aldus Dorresteijn. Het ontbreekt Bokito en zijn harem dan vooral nog aan een volledige begroeiing. In september moet het buitenverblijf ook landschappelijk af zijn.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden