Graaien in Lucille’s ballenbak kan nog altijd

Lingo-presentator Lucille Werner. (FOTO ANP)

Het nieuws van vandaag heeft voorgangers in de geschiedenis. Het dreigende vertrek van ’Lingo’ leverde dezelfde protesten op als het op de schop gezette ’Onderweg Naar Morgen’.

Hilversums publieke netcoördinator Ton F. van Dijk moet niet weten wat hij zich op de hals haalt als hij oktober 2006 het einde aankondigt van het tv-woordspelletje Lingo. En wel per 1 januari. Het is een prima spelletje, daar niet van, zegt Van Dijk. „Maar sinds de nieuwe zenderindeling per 1 september proberen we Nederland 1 wat te verjongen.” Onder de 800.000 tot 900.000 kijkers naar Lucille Werner en haar gasten achter de bak met ballen zitten naar verhouding veel ouderen. En daarom wordt in overleg met de Tros gezocht naar een alternatief dat voor jongeren aantrekkelijk is. Lingo-producent IdtV heeft al een proefprogramma in de maak.

De rapen zijn gaar. Nauwelijks is Van Dijk uitgesproken of Kamerlid Joop Atsma roert zich. De Friese CDA’er, die onder meer media in zijn portefeuille heeft, weet feilloos wanneer de kijker boos is en hij verwoordt dat met pathos en stevige woorden. Een jaar eerder heeft hij de plannen van de nieuwe zender Talpa voor een Spermadonorshow onder handen genomen. „Ik kots hier spreekwoordelijk van.”

Terwijl de kijkers massaal bij de Tros verhaal gaan halen over het verdwijnen van Lingo deelt Atsma mee dat hij minister Maria van der Hoeven, verantwoordelijk voor het mediabeleid, om uitleg gaat vragen tijdens het komende wekelijkse vragenuurtje. Desnoods moet zijn partijgenote ingrijpen. Er kijken veel ouderen, nou èn? „Wat is dat voor raar soort discriminatie?” Ook de mediawoordvoerder van de PvdA, Martijn van Dam, spreekt schande van het besluit.

Om het gewicht van de zaak te benadrukken mengt ook de minister-president zich erin. Hij voelt mee met alle mensen die Lingo zullen gaan missen. Uit menselijk oogpunt kan hij zich de teleurstelling voorstellen. „Hoe graag zien wij niet presentatrice Lucille Werner”, bekent Jan Peter Balkenende na afloop van de vrijdagse ministerraad.

Het lijkt het begin van een levenslange vriendschap tussen de primus inter pares van het kabinet en die van het spelletje. Want niet alleen komt ze als ’Lieve Lucille’ vrijwel gelijktijdig met de Lingo-rel in een boek met persoonlijke brieven van Balkenende naar voren, hij zal Werner ook jarenlang assisteren bij de Mis’(s) Onbeperkt Nederland-verkiezing, een wedstrijd voor mooie vrouwen met een lichamelijke beperking.

In de Tweede Kamer wordt het een nummertje amusement met Atsma als presentator. „Hoe oud mag je zijn om naar Nederland 1 te mogen kijken?”, vraagt hij verontwaardigd aan zijn minister. Die is niet van plan zich met de programmering van Hilversum te gaan bemoeien. „Daar gaat de politiek niet over” persisteert Van der Hoeven. „Daar moeten de verstandige mensen in Hilversum toch samen uit kunnen komen?”

Van de meeste fracties krijgt de CDA’er spot over zich heen. „Moeten nu ook ’Van Gewest tot Gewest’, ’De Berenboot’, ’De Familie Knots’ en ’Mr. Ed’ weer op de buis?”, treitert de VVD. Helemaal alleen staat Atsma niet; hij krijgt steun van de eenpitters Nawijn en Van Oudenallen, die zelfs een referendum willen over het beleid van Hilversum.

Dan gaat netcoördinator Van Dijk overstag. De Tros mag het spelletje blijven uitzenden. Voorlopig. Maar dat moet het wel aantrekkelijker worden gemaakt voor jongeren. Dus interactief. En je moet via de sms kunnen meedoen. Lingo, van 1989 en na het NOS-Journaal zo ongeveer het oudste tv-programma, is nog steeds op de buis, nog altijd in de vooravond op Nederland 1. Van de destijds beloofde modernisering is weinig te merken. Het is nog steeds woorden van zes, en op de vrijdag zeven, raden en in de bak graaien naar blauwe, groene en rode ballen en die ene zilveren.

En Atsma mag nog steeds graag meestoken in een mediarel. Als Tien, de voorganger van Talpa, ’Anatomie voor beginners’, een reis door het menselijk lichaam, brengt vindt hij dat smakeloos en respectloos. Als ’De Gouden Kooi’ volledig ontspoort roept hij, niet zonder succes, adverteerders en sponsors op tot een boycot. En hij wil in juli 2007 zelfs een verbod van’ ’De Grote Donorshow’ van BNN, het programma waarin zogenaamd een nier wordt weggegeven. Zolang Hilversum bestaat zal het altijd wel ’een Atsmaatje’ opleveren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden