Opinie

Graag meer gym, maar niet bij wet verplicht

Een gymles op een basisschool. De PO-Raad wil het aantal uren niet wettelijk regelen. Beeld Werry Crone
Een gymles op een basisschool. De PO-Raad wil het aantal uren niet wettelijk regelen.Beeld Werry Crone

In de wet het aantal uren gymles vastleggen is niet de juiste weg naar fittere en gezondere kinderen, betoogt Rinda den Besten. Ze is voorzitter van de PO-Raad, de sectororganisatie voor het primair onderwijs.

In Vietnam krijgen álle basisschoolleerlingen op dezelfde dag van het jaar les uit hetzelfde hoofdstuk van hetzelfde geschiedenisboek. Vietnam heeft staatsonderwijs en schrijft precies voor wat, wanneer en hoe kinderen moeten leren.

Het lijkt erop dat een meerderheid van de Tweede Kamer lonkt naar een dergelijk onderwijssysteem. In het debat over bewegingsonderwijs afgelopen week flirtten onder meer VVD, SP en PvdA ermee. Zij willen wettelijk voorschrijven hoeveel uren gymles een school moet geven. Het zou voor het eerst zijn dat het aantal uren voor een schoolvak wettelijk wordt vastgelegd.

Geen eenheidsworst
Vrijheid van onderwijs is in Nederland een groot goed. Het zorgt voor een diversiteit waarbij ouders een school kunnen kiezen die bij hun kind past. We willen onze leerlingen goed voorbereiden op een leven in de maatschappij. Maar we willen van hen geen eenheidsworst maken.

Dat betekent dat de professionals - leraren, schoolleiders, schoolbestuurder - ruimte en vertrouwen moeten krijgen om dat te organiseren, in samenspraak met de ouders. Daarnaast willen we het onderwijs steeds beter maken. Daarom hebben we zelf met staatssecretaris Sander Dekker afspraken gemaakt over bewegingsonderwijs. In 2017 krijgen alle leerlingen wekelijks twee lesuren gym van een bevoegde (vak)leerkracht. Nu haalt driekwart van de scholen de twee uur en staan te veel onbevoegde leraren voor de klas.

Dat kan beter, vinden wij. Een actieve en gezonde levensstijl heeft een positief effect op leerprestaties en het welbevinden van kinderen. Wat we daarbij wel moeten onthouden: een gezonde leefstijl is geen kwestie van enkele lesuren bewegingsonderwijs of alleen gezond eten. Een gezonde leefstijl is én én. Gezond eten, gezond leven, niet roken, én bewegen. Niet alleen thuis, maar ook op school, in de pauze, na schooltijd, onderweg naar huis.

Geen gezondere kinderen
Veel scholen werken daarom samen met sportclubs, gemeenten en wijkverenigingen. Sommige kiezen met hulp van de gemeente nu al voor een derde uur bewegingsonderwijs. Andere organiseren samen sportdagen of maken van de weg naar school toe een sportieve route. Hoe ze aandacht voor een gezonde leefstijl invullen, bepalen ze zelf.

Het aantal uren bewegingsonderwijs wettelijk vastleggen, maakt van leerlingen niet opeens gezondere, fittere kinderen. Daar is meer voor nodig en wij zullen daar óns steentje aan bijdragen. Minister Jet Bussemaker zei op ons congres in juni nog dat de sector de ruimte moet pakken om het onderwijs verder te verbeteren. Ze onderschreef daarmee de stelling van de commissie-Dijsselbloem in 2008 dat de overheid over het wát moet gaan en het hóe aan de onderwijssectoren moet overlaten. Volgende week laat de Onderwijsraad weten hoe het daarmee staat. Wat betreft het bewegingsonderwijs is dat wel duidelijk. Wettelijk het aantal gymuren voorschrijven, is de doodsteek voor Dijsselbloems mantra.

Een wet druist in tegen ons stelsel. Tegen Dijsselbloem. Tegen onze afspraken met Dekker. En waar ligt de grens? Gaan we ook voorschrijven hoeveel muziekles moet worden gegeven, of techniek? En wat als een leerling extra tijd nodig heeft om met taal en rekenen te oefenen? Als de politiek het onderwijs in een keurslijf wil stoppen, dan moeten we ook af van het doel alle leerlingen passend onderwijs te geven. En accepteren dat in de toekomst alle leerlingen op 28 oktober op pagina 34 van hetzelfde geschiedenisboek lezen over die tijd dat er ooit vrijheid van onderwijs was.

Rinda den Besten is voorzitter van de PO-Raad, een vereniging van schoolbesturen

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden