Graag grotere/kleinere stad

Past een miljoenenstad wel bij Nederland? De lezers zijn het niet met elkaar eens. En sommigen vragen zich af of die miljoenenstad er niet allang is.

Echt platteland

Past een miljoenenstad bij Nederland? Mijn antwoord is 'ja, liefst meer dan één'. Vergelijk ik in mijn Bosatlas de kaart van 1947 met die van 2003, dan word ik mistroostig: overal zijn dorpen gegroeid en groene gebieden versnipperd. Was men in grote steden gaan wonen, dan hadden we nu een platteland gehad, dat die naam verdient. Veertig jaar geleden werd al gewaarschuwd tegen de teloorgang van bijvoorbeeld het Groene Hart, maar ja, wonen in het groen (ten koste van ditzelfde groen) was populair en men verhuisde zonder acht te slaan op natuur en milieu. Woningen, bedrijfsterreinen, vliegvelden enzovoort moeten voortaan worden gebouwd in één of meer echt grote steden, om rust en ontspanningsruimte te scheppen voor toekomstige generaties én voor de natuur.

Jacob Carrière Haarlem

Deelgemeenten

Nederland groot genoeg voor een miljoenenstad? Ja. Dat blijkt toch? Nederland ís een miljoenenstad, waarin Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht, net als Brussel en het Ruhrgebied deelgemeenten zijn.

Rolf Clason Delft

Minimale voordelen

Eens op een dag zal men merken, op het verkeerde paard gewed te hebben. Al was het alleen maar, omdat trends komen en gaan. E.F. Schumacher stelde reeds in zijn bekende 'small is beautiful' de vraag, wat de maximaal zinvolle grootte van een stad is, waarboven nauwelijks toegevoegde waarde te erkennen valt. Zijn antwoord: een half miljoen. Op zijn minst zijn problemen dan groter dan eventuele winsten uit schaalvergroting. Dit alleen al is reden sceptisch te zijn over de claims van de pleitbezorgers van miljoenensteden. Het gaat om minimale voordelen, die alleen gehaald moeten worden, omdat de wereldeconomie in een langdurige stagnatie à la Japan dreigt te komen. Ieder nadeel dreigt dan cruciaal te worden. Daar moeten we ons echter niet op blindstaren, maar eigen sterktes à la David uitbuiten.

Rob Maris Kreuzau

Zware belasting

Jongeren trekken naar de stad, dat is logisch. Niemand wil zijn bruisende jaren doorbrengen in een saai dorp. Maar of dat betekent dat Nederland toe is aan een miljoenenstad, dat denk ik niet. Het zal een zware belasting zijn voor dat ene stukje Nederland. Verstedelijking brengt veel meer milieuvervuiling in de vorm van afval en CO2 met zich mee. Bovendien zal de grootte van de achterstandswijken toenemen en hiermee de criminaliteit. Dan is er de vraag of er genoeg banen zullen zijn voor de miljoenen stedelingen. Zonder een goed plan van aanpak om de snelle stadsgroei in goede banen te leiden, zijn de nadelen groter dan de voordelen. Het is dan ten zeerste de vraag of Nederland toe is aan een miljoenenstad.

Bernice Amorij Giesbeek

Anders kijken

Nederland wel groot genoeg voor een miljoenenstad? Welnu, je zou er ook anders naar kunnen kijken: een flink deel van Nederland is een miljoenenstad, de facto. Niet in die zin dat er meer dan 1 miljoen mensen in dezelfde gemeente wonen, maar maakt dat uit? Alleen voor het statusbewustzijn van een stad misschien, maar niet voor de praktijk. Als je de Randstad ruim begrenst kun je zeggen dat zeker een derde tot de helft van de Nederlanders er woont, en de kernen in dit stedelijke gebied zijn zowel economisch als sociaal en cultureel innig met elkaar verknoopt. En toch liggen er nog vrij vaak mooie stukken landelijk gebied tussen. Kom daar eens om in veel andere miljoenensteden.

H. Talstra Delft

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden