Opinie

Graag een nuchtere kijk op borst- en flesvoeding

De voordelen van borstvoeding zijn evident, maar vrouwen die voor de fles kiezen zijn daarmee niet tweederangs.Beeld anp

Borst- of flesvoeding: de discussie wordt met enorme felheid gevoerd. Mag het ietsje minder, bepleit gynaecoloog Bertho Nieboer.

Onlangs werd door PostNL na achttien jaar weer eens een nieuwe geboortezegel gepresenteerd en geloof het of niet, deze houdt de gemoederen flink bezig. De speciaal voor babypost bedoelde postzegel werd tijdens de Negenmaandenbeurs onthuld en bevat een verzameling van verschillende afbeeldingen. Het ontwerp toont onder meer een rammelaar, een hobbelpaard en een kinderwagen, maar het plaatje dat de meeste emoties teweegbracht was dat van een flesje.

Sterke voorstanders van borstvoeding - in het tegenkamp steevast 'de borstvoedingsmaffia' genoemd - zien hierin een stimulans flesvoeding te geven. Nu is het niet ondenkbaar dat als er een borst op had gestaan er ook wel weer kritiek zou zijn gekomen, maar meerderen hebben al aangegeven deze zegel niet te gaan plakken.

Persoonlijk vond ik de vorige geboortezegel, waarop een afbeelding van een ooievaar pronkte, ook vrij ver van het échte verhaal afwijken, maar dit heeft me nooit weerhouden 'm op een geboortekaartje te plakken. Waarom kan een ogenschijnlijk onschuldig flesje op een postzegel toch zo'n ophef veroorzaken?

Zoogpremie
Borstvoeding in Nederland heeft een bijzondere historie. In 1901 lag de zuigelingensterfte boven de 15 procent en werd in Den Haag het eerste consultatiebureau geopend. Een apart onderdeel van dit bureau was de melkkeuken, die gratis melk verstrekte van koeien die een speciaal dieet van onder meer lijnkoeken en zemelen volgden. Dit kreeg navolging in grote delen van het land. Midden jaren dertig werden de meeste melkkeukens weer opgeheven, nadat men had opgemerkt dat de sterfte onder kinderen die borstvoeding kregen lager was.

Hiervoor in de plaats kwam een zogenoemde zoogpremie, een stimulans in geld of natura voor het geven van borstvoeding. Daarnaast kwam er 'algemeene propaganda (door voordrachten of artikelen) voor borstvoeding en ter verbetering van de inzichten in zuigelingenvoeding in het algemeen', zoals te lezen valt in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde van januari 1930.

Ondanks deze maatregelen kreeg begin jaren zestig slechts 10 procent van de pasgeborenen in Nederland borstvoeding. Het strikte advies van die tijd, het iedere drie uur aan de borst leggen en het na iedere voeding wegen van de baby om te kijken of deze genoeg had gedronken, zorgde waarschijnlijk voor veel ongerustheid en stress bij de jonge moeders.

Uiteindelijk adviseerden de medici toch weer drinking on demand. Inmiddels hebben bijna driehonderd Nederlandse instellingen het borstvoedingscertificaat van de Wereldgezondheidsorganisatie, zijn er ruim vijfhonderd lactatiekundigen werkzaam en bemoeien een achttal instanties en twee ministeries zich met borstvoeding.

'Met alle respect, maar...'
Toen ik de gewraakte postzegel op mijn Facebookpagina plaatste, leverde dit binnen een aantal uren ruim honderd veelal felle reacties op. Beide kampen probeerden elkaar met zowel inhoudelijke als emotionele argumenten te overtuigen, waarbij vooral het adagium 'iedere moeder kiest toch voor het beste voor haar kind?!' regelmatig naar boven kwam. En in reacties die begonnen met "met alle respect, maar" kreeg de medische stand ook diverse verwijten naar zijn hoofd. De sfeer rond de hele discussie was er een van het niveau dat je alleen tegenkomt in discussies over voetbal of religie.

Het lijkt tijd te worden dat we in Nederland op een volwassen, nuchtere manier met borstvoeding omgaan. Laten we dankbaar zijn voor de goede voeding die ruimschoots beschikbaar is. De voordelen van de natuurlijke variant zijn evident bewezen in de literatuur, maar dit maakt vrouwen die om een of andere reden voor flesvoeding (moeten) kiezen nog geen tweederangsmoeders.

Bertho Nieboer: gynaecoloog en schrijver (de auteur heeft op geen enkele manier - financiële - banden met een fabrikant van flesvoeding)

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden