'Graag baan bij groot bedrijf'

De vloer van de Amsterdamse Rai is deze dagen vol van jeugdige hoop op werk. Tienduizenden voornamelijk hoogopgeleide jongeren bezochten gisteren de Nationale Carrièrebeurs voor een gesprek met een potentiële werkgever. Vandaag is de laatste dag van het loopbaanevenement.

Angel Izekor (28)
Ze is nog maar vier jaar hier, toch spreekt de 28-jarige Angel Izekor uit Nigeria vloeiend Nederlands. Een baan? "Lastig. Er is veel concurrentie." Izekor heeft net haar bacheloropleiding International Business & Management afgerond aan de Hogeschool van Amsterdam en oriënteert zich op een baan in de marketing of communicatie. "Niet alleen voor mij is het moeilijk, ik zie dat ook mijn medestudenten niet snel aan een baan komen. Volgens mij lukt het in de ICT nog wel, maar in de communicatie is nauwelijks werk."

Izekor wil binnen drie jaar haar eigen bedrijf beginnen. "Ik wil op een hoog niveau beginnen. Daarom wil ik werkervaring opdoen en daarnaast een masteropleiding volgen, desnoods in deeltijd naast een baan."

Aanvankelijk kwam Izekor naar Nederland om vrienden te bezoeken. "Het voelde meteen goed. Als je ervoor kiest je te ontwikkelen, heb je als internationale student veel kansen in Nederland." Waarom Business & Management? "Het vakgebied is divers; ik wil kennis opdoen over alle aspecten van bedrijven, van marketing tot personeelbeleid."

Maar voor Izekor is er meer. "Door een brede opleiding ontwikkel je je ook als mens. Ik leer niet alleen hoe ik bedrijven moet managen, maar ook hoe ik mezelf moet managen. En brede studies bieden je de mogelijkheid te ontdekken waar je passies zitten."

Nha Nguyen (24)
"Het is voor studenten die geen Nederlands spreken heel moeilijk een stage te vinden", zegt de 24-jarige Vietnamese Nha Nguyen, die International Business & Management studeert aan de Hogeschool Rotterdam. De Engelssprekende student is al twee maanden op zoek naar een afstudeerstage in de marketing of logistiek. "Veel bedrijven eisen dat stagiairs Nederlands spreken. Daarom gaan veel van mijn internationale medestudenten noodgedwongen terug naar hun thuisland voor hun stage. Ik wilde dat niet. Ik moet hier in Nederland ervaring opdoen."

Nguyen kwam vier jaar geleden helemaal alleen naar Nederland en hij wil voorlopig niet weg. "Ik ben hier gekomen voor een betere toekomst." Hoe die toekomst eruit ziet, weet hij nog niet precies. "Ik heb hier met veel plezier gestudeerd. Nu is het tijd om te gaan werken. Mijn ambitie? Werken voor een groot bedrijf, dat wil ik graag."

Om zijn afstudeerscriptie te kunnen schrijven, moet Nguyen zo snel mogelijk een stageplek vinden. "Maar bedrijven die hier op de carrièrebeurs staan, zoeken vooral jongeren die een technische studie doen. Voor mensen als ik, met een achtergrond in management, is het een stuk lastiger. Toch heb ik al veel bedrijven gesproken die mooie vacatures hebben. Die ga ik bekijken op hun websites."

Rob Gerling (21) en Rob Geraats (22)
Of het beter gaat op de arbeidsmarkt? De twee studenten aan de Universiteit van Tilburg kijken elkaar kort aan. "Ja, toch wel", zegt de 21-jarige Rob Gerling. De fiscaalrechtenstudent ziet in zijn omgeving hoe de arbeidsmarkt voor studenten met een achtergrond techniek verbetert. "Maar in de juridische sector blijft het erg lastig."

"Nee, echt denderend is het nog niet", vult de 22-jarige Europees-rechtenstudent Rob Geraats aan. "Toch klimt de markt wel iets omhoog. Een paar jaar geleden kreeg je op bedrijvenbeurzen al snel een contract onder de neus geschoven. Dat kun je nu echt vergeten. Wel zien we dat de markt voor trainees langzaam iets beter wordt. Hopelijk is dat een voorbode en zullen de echte banen snel volgen."

De studenten zoeken allebei een baan bij de overheid. Maar eerst hopen zij via de beurs op een stage of traineeship. "Ik ben net bij de Belastingdienst geweest, zegt Gerling. "Daar wil ik graag werken, maar dan moet ik eerst afstuderen. De Fiod lijkt me geweldig. Fraude bestrijden, dat spreekt me erg aan." Geraats wil het liefst aan de slag in de rechterlijke macht. "Maar een baan als algemeen bedrijfsjurist is ook mooi," zegt de jonge student voordat hij met zijn kompaan naar de hoek loopt voor best graduates; een deel van de beurs dat uitsluitend toegankelijk is voor de beste studenten.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden