Govert Flinck schilderde koopman Reael, niet burgemeester Boom

AMSTERDAM (ANP) - Niet Abraham Boom, de eerste burgemeester van Amsterdam, maar koopman Pieter Reael is het onderwerp van het vorig jaar in Canada opgedoken portret dat 'oude meester' Govert Flinck in 1643 schilderde. Dat bleek eind vorige week in het Amsterdams Historisch Museum (AHM), waar het schilderij als bruikleen komt te hangen.

Het doek van Flinck was tijdens de Tweede Wereldoorlog door de nazi's gestolen, nadat het in 1925 voor het laatst in een Nederlands museum te zien was geweest. Vorig jaar kwam het 'Portret van Abraham Boom' bij een familie in Canada boven water.

De familie, die nooit geweten had dat het erfstuk een gestolen schilderij betrof, bezorgde het doek bij de Nederlandse consul en kreeg in ruil daarvoor van de Nederlandse overheid een compensatie voor de goede zorgen. Eenmaal terug in Nederland bleek het schilderij van 76 bij 62 centimeter niet een portret van Amsterdams eerste burgemeester te zijn maar een afbeelding van de gefortuneerde koopman en reder Pieter Reael (1569-1643). Conservator schilderijen Norbert Middelkoop is er niet rouwig om: “Boom hadden we al twee keer, Reael nog niet.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden