Gouwe ouwe helpt tegen jongere

Tegen overlast van hangjongeren heeft een wijk van Sydney een originele oplossing gevonden: hits van Doris Day en Barry Manilow.

Het is halfelf ’s avonds op de Hashams parkeerplaats langs de kustweg in Rockdale, een wijk in Sydney met 96.000 inwoners. Een groepje jongeren hangt samen rond drie auto’s. Boven het lawaai van de zesbaans rijweg dringen flarden muziek door: Dean Martin zingt één van zijn hits. De muziek komt uit een kleine luidspreker, die hoog in een lantaarnpaal hangt. De kabel ernaartoe is beschermd door een ijzeren pijp.

„Dit is ons geheime wapen”, wijst Bill Saravinovski naar de luidspreker. De 44-jarige sociaal-democraat, geboren in Macedonië, is de loco-burgemeester van Rockdale. Hij heeft met z’n collega-bestuurders en de politie deze oplossing verzonnen om de overlast van met name Libanese hangjongeren tegen te gaan.

De loco-burgemeester: „Voordat zij gaan stappen, maken de jongeren een rondje langs parkeerplaatsen aan de kust. Een paar maanden geleden stonden hier soms honderd tot honderdvijftig auto’s. Vaak lieten de jongeren dan de motoren loeien. Hun gedrag kwam als zeer intimiderend over. Mensen durfden niet meer naar de restaurants in de buurt van de parkeerplaats te gaan. We moesten iets verzinnen.”

De politie wees op een experiment in een winkelcentrum in Wollongong, een stad ten zuiden van Sydney. Vervelende jongeren werden daar verjaagd met kerstliedjes. Het gemeentebestuur besloot een maand geleden de zeurmuziek-tactiek toe te passen op de parkeerplaats. Een eindeloze reeks golden oldies van artiesten als Nat King Cole, Bing Crosby, Barry Manilow, Doris Day, Dean Martin en de Mills Brothers werd op een cd gezet. De verjaag-hits klinken in het weekend van tien tot twaalf uur ’s avonds uit de luidspreker.

Op de parkeerplaats zingt Doris Day een vrolijk deuntje. Is dit voldoende om opgewonden jongeren weg te jagen? „Echt waar, het helpt”, reageert de loco-burgemeester. „De muziek hebben we onlangs wat zachter gezet, omdat drie omwonenden hadden geklaagd over geluidsoverlast. Maar kijk: er staan hier nu maar een paar auto’s. De jongeren komen nog wel, maar ze verdwijnen weer snel als ze de muziek horen.”

De middenstanders in de buurt zijn blij met het experiment. Ze hebben het moeilijk. De heftige rassenrellen van eind vorig jaar op het nabijgelegen strand van Cronulla, waarbij Australische en Libanese jongeren elkaar te lijf gingen, hebben de mensen bang gemaakt. Peter Antonopoulos, eigenaar van het gerenommeerde restaurant Le Sands, zegt: „Na de rellen heb ik veertig procent minder bezoekers gekregen. Mensen bestellen liever thuis een pizza dan de straat op te gaan.”

Op het parkeerterrein roken vijf jongens een waterpijp. Ze hebben de deuren van hun auto’s opengezet om eigen hiphop-muziek te horen. Wat vinden zij van het wegjaag-initiatief? „De muziek is verschrikkelijk”, zegt de negentienjarige Ibby. „Er waren net twee auto’s met meisjes en zij zijn voor de muziek weggevlucht. Waarom is dit nodig? Dit is de enige plaats waar wij multiculturele ontmoetingen kunnen hebben. Wij werken hard doordeweeks en we willen in het weekend gewoon wat lol met elkaar hebben.”

Loco-burgemeester Saravinovski hoort het van een afstandje aan. Als het aan hem ligt, blijft de muziek schallen. „Ik heb voorgesteld om Abba en Céline Dion te draaien, maar mijn collega’s zijn nog niet overtuigd.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden