Gouverneur van Kemerovo stapt op vanwege brand in winkelcentrum

Gouverneur Aman Tuleyev stelde dat opstappen in zijn ogen de enige optie was na de brand. Beeld REUTERS
Gouverneur Aman Tuleyev stelde dat opstappen in zijn ogen de enige optie was na de brand.Beeld REUTERS

De gouverneur van de Russische regio Kemerovo, waar bij een grote brand in een winkelcentrum vorige week meer dan zestig mensen omkwamen, heeft zondag zijn inslag ingediend.

Gouverneur Aman Tuleyev (73) laat in een video op de website van de lokale overheid weten dat de dodelijke brand reden is voor het neerleggen van zijn functie. Hij stelt dat het ‘moreel onmogelijk’ voor hem is geworden nog langer zijn taak als gouverneur te vervullen. President Poetin heeft zijn ontslag geaccepteerd, bevestigde het Kremlin zondag. Tuleyev was sinds 1997 gouverneur van de Siberische regio, en had een mandaat dat liep tot 2020.

Zowel in Kemerovo als ver daarbuiten groeide de afgelopen dagen de woede over de trage reactie van zowel de federale media als de autoriteiten op de ramp in de Siberische mijnstad. Uit onderzoek bleek dat in het grotendeels verwoeste winkelcentrum de voorschriften voor brandveiligheid amper werden nageleefd.

Nalatigheid

Daardoor kwamen kinderen tijdens de brand vast te zitten in bioscopen, waren nooduitgangen illegaal geblokkeerd en werkte het alarmsysteem niet. Volgens bewoners kwam ook de hulpverlening tijdens de brand veel te traag op gang. Uit ongenoegen gingen mensen de straat op in Kemerovo, en nam de roep om het aftreden van de lokale overheid toe.

President Vladimir Poetin, die het gebied afgelopen week bezocht, noemde de brand het gevolg van ‘criminele nalatigheid’ en bezwoer de verantwoordelijken te zullen straffen. Vrijdag werd een directielid van het bedrijf dat het winkelcentrum bezit opgepakt naar aanleiding van de gebrekkige brandveiligheid in het complex.

Lees ook: De ramp in de stad Kemerovo doet veel Russen denken aan eerdere fouten rond ongelukken en aanslagen. Ook de volkswoede is dezelfde.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden