Gouverneur Illinois verbiedt executie levensmoede vrouw

SPRINGFIELD (AP) - De Amerikaanse Guinevere Garcia, die heeft aangedrongen op tenuitvoerlegging van de doodstraf die haar wegens moord op haar echtgenoot was opgelegd, zal haar 'wens' niet vervuld zien. De gouverneur van de Amerikaanse staat Illinois heeft de doodstraf, die kort na middernacht zou worden uitgevoerd door middel van een dodelijke injectie, omgezet in levenslang.

Gouverneur Jim Edgar, een Republikein, heeft aan geen van de zes mannen die tijdens zijn regeerperiode zijn terechtgesteld clementie betoond. In het geval van Garcia concludeerde hij echter dat het soort van misdaad waarvoor de vrouw is veroordeeld door rechters en juryleden bij herhaling is beoordeeld als niet strafbaar met de dood. “Guinevere Garcia mag nooit meer vrijkomen, maar ik heb geconcludeerd dat de straf die tegen haar is uitgesproken niet karakteristiek is”, zei Edgar.

Over het feit dat Garcia om voltrekking van het vonnis heeft gevraagd zei Edgar dat het niet de verantwoordelijkheid van de staat is “om de wensen van een veroordeelde uit te voeren”.

Garcia zou de tweede vrouw zijn geweest die in de VS werd terechtgesteld sinds het hooggerechtshof in 1976 de doodstraf opnieuw invoerde.

De 37-jarige Garcia heeft een leven vol geweld, seksueel misbruik, prostitutie en misdaad achter de rug. Zij zat tien jaar uit wegens verstikking van haar baby en kreeg de doodstraf voor de moord op haar echtgenoot, een vroegere klant uit haar prostitutieperiode die haar mishandelde. Mensen die haar probeerden te redden betoogden dat zij zelf slachtoffer was.

Afgelopen zomer besloot Garcia niet meer in beroep te gaan tegen haar veroordeling. Tegenstanders van de doodstraf die campagne voor haar voerden, onder wie Bianca Jagger, verzocht zij “zich niet met mijn leven te bemoeien”. “Ik ontneem mezelf het leven niet. Ik heb deze misdaden begaan. Ik ben verantwoordelijk voor deze misdaden”, stelde ze.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden