Gourmetten, bakken en kaarsen doven: pas op met fijnstof in huis

Het branden èn doven van kaarsen veroorzaakt een toename van fijnstof. Beeld ANP XTRA

In één op de tien Nederlandse huizen is de luchtkwaliteit onvoldoende, blijkt uit onderzoek van het Longfonds. Koken, bakken en kaarsen blijken de grootste boosdoeners.

Na houtkachels en open haarden is er wéér iets toegevoegd aan de lijst van ongezonde activiteiten. Ook dit keer in huis: koken, wokken, kaarsen branden én doven. Het Longfonds liet bewoners van 749 woningen onderzoeken wat zij door de dag heen doen en wat dat betekent voor uitstoot van het schadelijke fijnstof, CO2 en luchtvochtigheid.

In augustus ontving deelnemer Ad Brenters (61) uit Terheijden in Brabant zijn sensor. Net als 90 procent van de huishoudens had hij zich nooit verdiept in de luchtkwaliteit binnenshuis. “Ik was heel benieuwd.” Hij plaatste het kleine apparaatje boven de kast in de woonkamer met open keuken.

Met een wifi-verbinding las het onderzoeksteam op afstand mee, via een app zag astmapatiënt Brenters direct wat hij aanrichtte: “Stofzuigen bijvoorbeeld levert een verkleuring naar rood op. Het meest opvallend was het effect van koken, wokken en frituren. Zelfs als ik de afzuiger maximaal aan had staan nam het fijnstof enorm toe.”

Lucht in huis kan vervuild zijn

Via de longen komt (ultra)fijnstof in bloedbaan en hersens. Van daaruit kan het bijdragen aan hart- en vaatziekten en dementie. Het onderzoek leverde voor de deskundigen van het Longfonds geen verrassing op. “Nog niet eerder deden zoveel huishoudens mee. Het is een bevestiging dat lucht in huis vervuild kan zijn”, zegt projectleider Jojanneke van Hardeveld. Het fonds wil daarover meer bewustzijn kweken.

Bij een op de zeven huizen is het grootste deel van de dag de lucht te vies. “Als je afwezigheid en slapen ervan aftrekt, is dat best veel”, zegt zij. Zelf ging ze eens gourmetten: “De sensor sloeg met honderden microgram uit. Er zijn geen advieswaarden voor fijnstof binnenshuis. Maar voor buiten hanteert de Wereldgezondheidsorganisatie een maximum van 25 microgram gemiddeld per dag.” 

Gezonde lucht organiseren

Brenters ontdekte dankzij de sensor dat hij tijdens bakken het raam open moet zetten. “Ik sluit het pas na 20 tot 30 minuten. Het hoeft niet wagenwijd, als er maar verse lucht binnenkomt.” De sensor was een goede hulp om actie te ondernemen. “Gezonde lucht thuis organiseren is best ingewikkeld. Het is goed om vaker te luchten en af te stoffen, en de afzuiginstallatie schoon te houden.” Met Kerst waren er minder kaarsen. “Uitblazen geeft een piek. Waxinelichtjes blijven gezellig, maar gebruik dan de betere merken.” Nog wat tips van Van Hardeveld: “Op tijd de afzuiginstallatie aan, gebruik de achterste pitten, deksel op de pan, en niet bakken met boter of extra vierge olijfolie. En permanent ventileren voor een goede luchtcirculatie.”

Net als de stappenteller kan de sensor die onzichtbare vervuiling meet, helpen bij gedragsverandering.  Het apparaat kost zo’n 250 euro. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden