Goudse en Haagse ruil overwinning voor de kunst

HENNY DE LANGE

Als een schilderij van museum A beter op zijn plek is in museum B, of omgekeerd, moeten ze gewoon ruilen. Collectiemobiliteit is al geruime tijd een prioriteit voor musea. De collecties kunnen er sterker en toegankelijker van worden, zeggen ze. Maar in de praktijk komt het er nauwelijks van. Nu is het dan toch een keer gelukt. Museum Gouda en het Gemeentemuseum Den Haag raken allebei een werk kwijt, maar krijgen er gratis iets voor terug dat veel beter past in hun collectie. "Een overwinning voor de kunst", zegt directeur Benno Tempel van het Gemeentemuseum.

Het Haagse museum gaf het schilderij 'Fantasie' (1895) van Henri Fantin-Latour aan het museum in Gouda. Daarvoor kreeg het een drieluik van Marthe Wéry (1985) terug. Volgens Tempel kan met dit abstracte geometrische drieluik het verhaal van de abstractie in de moderne kunst nog beter verteld worden. Wéry's drieluik is het tweede werk van de Belgische kunstenares in de collectie van het Gemeentemuseum.

Het dromerige schilderij van Fantin-Latour past op zijn beurt perfect bij het profiel van Museum Gouda, zegt directeur Gerard de Kleijn. De Franse en Nederlandse negentiende-eeuwse schilderkunst, met een focus op de School van Barbizon en de Haagse School, is sterk vertegenwoordigd in de collectie. 'Fantasie' is het vierde werk in Gouda van deze Franse schilder.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden