Goudkoorts voorspelt doorgaans weinig goeds

Angstige beleggers zoeken nooduitgang

Diamanten zijn de beste vrienden van het meisje en goud lijkt inmiddels de beste vriend van de belegger. De goudprijs stijgt naar een duizelingwekkende hoogte en om maar eens beurswijsheid aan te halen: the trend is your best friend.

Wie die wijsheid wil volgen, moet zich wel bedenken dat de grondslag voor de opgaande beweging niet een toegenomen interesse voor de gouden vulling is of een verhevigde aandacht voor gouden trouwringen. De goudprijs en de daarbij behorende goudkoorts illustreert vooral de angst onder beleggers. Des te hoger de prijs van het edelmetaal, des te harder rennen de beleggers naar die nooduitgang.

Maar niet iedereen kan tegelijk onder het bordje 'exit' door kruipen. De markt voor goud is veel te klein om alle goudbeleggers een veilige aftocht te kunnen bezorgen. Beurswijsheden verliezen in het huidige crisisklimaat snel hun waarde, maar voor de goudprijs geldt nadrukkelijk dat wat snel stijgt ook heel snel kan dalen. De beleggers in zilver in de vorige eeuw en eeuwen geleden de investeerders in tulpen konden daarover meepraten. De goudbubbel wordt wel eens de moeder van alle zeepbellen genoemd.

De rode borden op de aandelenbeurzen, ook gisteren weer, zijn de beste verklaring voor de run op het goud. Veel nooduitgangen zijn er niet voor de malaise op de aandelenmarkten. Ondanks de afwaardering van de Amerikaanse kedietstatus van AAA naar AA+ wordt dat schuldpapier nog altijd als een veilige haven beschouwd. De animo voor de obligaties is zelfs groter dan voorheen en dus daalt de vergoeding, de rente, die de VS op de leningen moeten betalen. De rente op de tienjarige staatslening van de VS daalde zelfs naar beneden de 2 procent, het laagste niveau in vijftig jaar. De rente op de Duitse tienjarige staatsobligatie, ook als een veilige haven beoordeeld, daalde naar 2,1 procent. De Zweedse rentevergoeding is inmiddels zelfs onder de 2 procent gezakt. Dat is mooi voor de Zweden, de Duitsers en de Amerikanen, maar tegelijk tonen deze rentepercentages aan dat gezocht wordt naar veiligheid en dat het nemen van risico - voorwaarde voor economische groei - uit de markt is verdwenen.

De oplopende goudprijs en de dalende rente op veilig beschouwde vastrentende waarden (obligaties) markeren vooral dat de pijn zich van een schuldencrisis van landen weer heeft uitgebreid naar de zogeheten reële economie. Gisteren was er geen beurs van enige betekenis ter wereld waar een stijging van aandelenkoersen genoteerd kon worden. Meer dan 6 biljoen dollar aan waarde is deze maand op de aandelenbeurzen verdampt. Dat komt niet doordat de kleine belegger thuis kniezend achter zijn computer zit, maar omdat ook grote beleggers afhaken. Te hopen valt voor beleggers dat dat tijdelijk is en dat een andere beurswijsheid wel blijkt op te gaan: Go away in may, but don't forget to return in september. Vooralsnog moet worden vastgesteld dat de campinghausse dit jaar niet in de beursberichten zat maar in de weerberichten.

AEX sluit op laagste punt van dit jaar
De beurs in Amsterdam is gisteren op het laagste punt gesloten van 2011, na de sterke koersdaling een dag eerder. Een kortstondige opleving in de middaghandel kon niet worden vastgehouden. De AEX-index sloot met een verlies van 5,43 punten (1,9 procent) op 274,15 punten. Dat is de laagste slotstand sinds begin dit jaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden