Gouden Uil voor boeken van Meijsing, Komrij en Verschuur

Geerten Meijsing, Gerrit Komrij en Rita Verschuur hebben zaterdagavond alle drie een Gouden Uil, een Vlaamse literaire prijs voor Nederlandstalige literatuur, gekregen in de Antwerpse Zoo. Met zijn roman 'Tussen mes en keel' won Geerten Meijsing de trofee voor het beste fictie boek van 1998. Gerrit Komrij sleepte de Uil voor non-fictie in de wacht met 'In Liefde Bloeyende'. De Uil voor kinder- en jeugdboeken ging naar Rita Verschuur voor 'Jubeltenen'.

De Gouden Uilen werden voor de vijfde keer uitgereikt. Behalve een trofee kregen de winnaars een bedrag van 750 000 frank (circa 41 000 gulden). De prijs is een initiatief van de Standaard Boekhandel, het Vlaamse weekblad Humo en het Vlaamse tv-net Canvas.

De jury bestempelde Meijsings autobiografische verslag over een zelfmoordpoging en een diepe depressie als 'een waarlijk indrukwekkend boek'. De twee andere genomineerden waren Hugo Claus voor 'Onvoltooid verleden' en Esther Jansma voor 'Hier is de tijd'. In de categorie non-fictie won Gerrit Komrij met 'In Liefde Bloeyende', een bundel beschouwingen over de Nederlandse poezie van de twaalfde tot en met de 20e eeuw. Aan genomineerden Frans Denissen ('De gigolo van Irma Ideaal - André Baillon, of een geschreven leven') en E.H. Kossmann ('Familiearchief - notities over voorouders, tijdgenoten en mijzelf') ging de prijs voorbij.

De Gouden Uil voor het beste jeugd- of kinderboek ging naar Rita Verschuur. Genomineerd waren 'Vos en haas' van Sylvia Vanden Heede en 'Bezoekjaren' van Joke van Leeuwen.

Bij de bekendmaking van de nominaties, in februari, had juryvoorzitter Jos Borr zich overigens nog beklaagd over het 'middelmatige niveau' van de inzendingen dit jaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden