Gouden tijden voor textieltycoon Ortega

Eigenaar van onder meer Zara is even de rijkste man ter wereld

Aan de top van de rijkenlijst van zakenblad Forbes was het lange tijd stuivertje wisselen tussen Microsoft-oprichter Bill Gates en telecommagnaat Carlos Slim. Maar deze herfst was plotseling de Spanjaard Amancio Ortega (79) even de rijkste man ter wereld, volgens Forbes.

Ortega is de oprichter van het reusachtige kledingbedrijf Inditex, waar onder meer kledingketen Zara onder valt. Op het meetpunt van Forbes in oktober dit jaar was Ortega goed voor 72,3 miljard euro toen het Inditex-aandeel op historische hoogte stond. Omdat Ortega 60 procent van de aandelen bezit, profiteert hij persoonlijk mee.

Het verhaal van Ortega vertelt als een kapitalistisch sprookje. Afkomstig uit een arm gezin ging hij op 14-jarige leeftijd zonder vooropleiding in de leer bij een Galicische kledingwinkel. Al snel begon hij voor zichzelf en in 1975, het jaar dat dictator Francisco Franco stierf, opende hij de eerste Zara-winkel in de Galicische hoofdstad La Coruña.

De kledingindustrie in Spanje was destijds onontgonnen terrein, weet journalist David Martínez. Hij schreef de jongste (ongeautoriseerde) biografie over Ortega, die de media mijdt. Het doel van Ortega was om in de transitie naar democratie ook de mode voor de Spaanse vrouw te 'democratiseren' en zo haute couture bereikbaar te maken voor de middenklasse.

Ortega vestigde zijn zaken op de drukste locaties in belangrijke steden en besteedde zo weinig mogelijk uit. In de winkels zelf is een soort 'militaire operatie' van efficiency gaande, waarbij ook het gedrag van de klant grondig geanalyseerd wordt. Wil die wat anders? Dan zijn er directe lijnen naar het hoofdkantoor in Noordwest-Spanje, en kan binnen 48 uur een compleet nieuw ontworpen en gefabriceerd kledingstuk geleverd worden aan de inmiddels 6600 winkels wereldwijd. "Dit is het fastfood van de kledingindustrie", duidt Martínez.

Hoewel veel kleding nog in Spanje wordt gemaakt, komt ook een groot deel uit lagelonenlanden. Inditex heeft verschillende ethische handvesten ondertekend, maar is desondanks regelmatig in verband gebracht met schandalen. Zo beschuldigt de Braziliaanse overheid Inditex er nu van dat het bedrijf sinds 2012 duizenden medewerkers onder erbarmelijke arbeidsomstandigheden heeft laten werken.

Ortega is er volgens Martínez bezorgd over, maar gelooft dat zijn bedrijf dit ook compenseert door het scheppen van werkgelegenheid. Hoe de Spanjaarden zelf naar Ortega kijken? Volgens Martínez heeft het land een moeilijke relatie met succesvolle zakenlieden. "Het zijn zeker geen helden zoals in de Angelsaksische wereld. Mensen zijn snel jaloers en vermoeden corrupte praktijken", zegt hij.

Ortega zelf trekt zich het liefst terug in Galicië, van waaruit hij zijn imperium ooit opbouwde. Altijd simpel gekleed - vrijwel nooit van eigen merk - is hij nog regelmatig in de fabrieken te zien. Of hij speelt een potje domino in zijn stamcafé.

Vier jaar geleden ging Ortega met pensioen en droeg hij de leiding over aan Pablo Isla.

Moederbedrijf Inditex profiteert van economisch herstel

De Spaanse kledingretailer Inditex, eigenaar van onder meer Zara, plukt de vruchten van het aanhoudend economisch herstel in Europa. Met name in Spanje zelf laat de consument het geld na jaren van bezuinigingen weer rollen. Inditex boekte tot en met het derde kwartaal van dit jaar een winst van ruim 2 miljard euro, een vijfde meer dan een jaar eerder. Zo maakte het bedrijf gisteren bekend.

De omzet bedroeg 14,7 miljard euro en dat komt neer op een groei van 15 procent op jaarbasis. Het bedrijf behaalt meer dan de helft van zijn omzet in Europa en bijna een vijfde in thuismarkt Spanje.

Inditex, dat naast Zara merken voert als Pull & Bear, Bershka, Stradivarius en Massimo Dutti, opende in de periode januari tot en met september 230 nieuwe vestigingen in 48 landen. In Amsterdam, Madrid, Stockholm, New York, Peking, Brisbane en Johannesburg werd het winkelaanbod uitgebreid. De nieuw geopende filialen zijn goed voor 13.000 nieuwe arbeidsplaatsen, waaronder drieduizend in Spanje, dat die banen gezien de nog altijd torenhoge werkloosheid goed kan gebruiken. Inditex heeft wereldwijd een slordige 146.500 mensen in dienst.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden