Gouden periode verdwijnt

Met ingang van het komend jaar worden ouderen die problemen hebben of krijgen aan een zogeheten zelfredzaamheidmatrix onderworpen; een soort Cito-toets waaraan je na een lang leven wordt onderworpen om na te gaan of je zorg nodig hebt of opgenomen moet worden in een zorginstelling.

Er wordt vanuit gegaan dat de mantelzorg, dus buren of familie, de noodzakelijke bijstand verlenen om 'zelfredzaam' te blijven. Dat is lekker goedkoop: verplicht 'vrijwilligerswerk'.

In deze bezuinigingsronde wordt totaal voorbijgegaan aan de oudere zelf. De uitvinders van deze matrix hebben zelf nog niet de leeftijd bereikt waarop je anders gaat reageren op het leven, geestelijk en lichamelijk tot minder in staat bent, maar wel graag als volwaardig mens aan de samenleving deel wilt blijven nemen. Hopelijk voor hen (die uitvinders) bestaat er als zij op leeftijd zijn nog voldoende zorg om menswaardig de laatste levensfase in te gaan, en zijn alle voorzieningen tegen die tijd nog niet ontmanteld.

Natuurlijk wil een oudere niet in een bejaardenhuis, maar zo lang mogelijk volwaardig functioneren in zijn eigen omgeving. Kortom, alles wat in de tweede 'gouden periode' (Piketty) tussen 1950 en 1980 is opgebouwd, wordt in recordtempo afgebroken; niet alleen ouderenzorg, maar evenzeer gehandicaptenzorg, speciaal onderwijs, gezondheidszorg enzovoort, terwille van de mammon.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden