Gouden Palm voor oude geliefden

Geëngageerde films populair in Cannes

Om aan te geven dat het vooral ook de verdienste was van zijn twee hoogbejaarde hoofdrolspelers, verscheen de Oostenrijkse regisseur Michael Haneke (70) zondag samen met Jean-Louis Trintignant (81) en Emmanuelle Riva (85) op het podium. Gedrieën namen ze de Gouden Palm, de hoofdprijs van het 65ste Filmfestival van Cannes, in ontvangst.

Het prachtige Franse acteurskoppel, dat de acteursprijzen naar Denemarken en Roemenië had zien gaan, kreeg zo toch nog alle honneurs. In de aansluitende persconferentie vertelde de Italiaanse juryvoorzitter Nanni Moretti dat de winnaar van de Gouden Palm volgens de regels van het festival niet in andere categorieën, zoals script of acteurs, kan worden gehonoreerd. Hij leek hiermee vooral het passeren van Trintignant en Riva te verklaren, die de afgelopen week grote ontroering teweegbrachten als de oude geliefden die zich na een lang leven in de klassieke muziek in hun Parijse appartement voorbereiden op de dood.

Haneke, die drie jaar na 'Das weisse Band' zijn tweede Gouden Palm won, zei na afloop van de huldiging een soortgelijke geschiedenis te hebben meegemaakt in zijn eigen familie, die hem erg had aangegrepen, én geïnspireerd. 'Amour' thematiseert (hulp bij) zelfdoding, maar is vooral een adembenemend liefdesverhaal dat oproept om goed voor elkaar te zorgen. De film speelt zich geheel af in het oude appartement van het echtpaar, met het keukentje, de slaapkamer en de salon met het zwarte klavier als de laatste haltes van het gedeelde leven.

'Cannes laat zien dat cinema niet slechts divertissement is', zei de Britse regisseur Ken Loach (75) bij de ontvangst van de juryprijs voor zijn sociale komedie 'The Angel's Share'.

De kloof tussen arm en rijk speelde dit jaar een centrale rol, en leverde naast Loach nog twee andere laureaten op: Carlos Reygadas met het Mexicaanse, mede door Nederland geproduceerde familiedrama 'Post Tenebras Lux', en Matteo Garrone die in het verdeeld ontvangen 'Reality' de Big Brother-droom van een Napolitaanse visverkoper verbeeldt. Veel aandacht trok zijn hoofdrolspeler Aniello Arena die al twintig jaar vastzit voor een driedubbele moord, in de gevangenis leerde acteren, en voor het maken van de film tijdelijk verlof kreeg.

Verrassend was de winnaar van de acteursprijs. Die ging niet naar lieveling Matthias Schoenaerts uit België, maar naar de Deen Mads Mikkelsen (56), een uitstekende acteur in een voorspelbare film over een kleuterleider die onterecht van pedofilie wordt beschuldigd. Terecht was de huldiging van de debuterende Cosmina Stratan (27) en Cristina Flutur (33), de twee Roemeense hoofdrolspeelsters van 'Beyond the Hills', de mooie, meerlagige kloosterfilm van Cristian Mungiu.

Cannes 2012
Gouden Palm: 'Amour' van Michael Haneke (Oostenrijk).

Grote juryprijs: 'Reality' van Matteao Garrone (Italië).

Juryprijs: 'The Angel's Share' van Ken Loach (Engeland).

Beste regie: 'Post Tenebras Lux' van Carlos Reygadas (Mexico).

Beste scenario:'Beyond the Hills' van Cristian Mungiu (Roemenië).

Beste actrice: Cosmina Stratan en Cristina Flutur uit 'Beyond the Hills' van Cristian Mungiu (Roemenië).

Beste acteur: Mads Mikkelsen uit 'Jagten' van Thomas Vinterberg (Denemarken).

Beste debuut: 'Beasts of the Soutern Wild' van Benh Zeitlin (VS).

Internationale persprijs: 'In the Fog' van Sergei Loznitsa (Rusland).

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden