Gouden koets (niet) uit de tijd

Moet de gouden koets voortaan maar wegblijven op Prinsjesdag, vroeg Monic Slingerland. Tijd voor verandering zeggen sommige lezers, maar niet iedereen ziet dat zo.

Naar het museum

Ik heb geen moeite met de afbeeldingen op de gouden koets. Toch wil ik ervoor pleiten de ceremonie van Prinsjesdag in deze snel veranderende wereld te versoberen. Geef de gouden koets een opknapbeurt om voortaan voorgoed in het museum te blijven in plaats van een dure onderhoudsbeurt. Ook de glazen koets zie ik liever het museum in gaan. De koning voortaan in een van zijn 'AA automobielen' naar de Ridderzaal lijkt mij bovendien veiliger.

P. van der Weide Leidschendam

undefined

Ridicuul ritueel

De gouden koets zal enkele jaren buiten gebruik zijn. Als 92-jarige die de koets al lange tijd heeft meegemaakt, vond ik dit een goed moment om over het gebruik van dit voertuig iets naar voren te brengen. Ik ondervind dat we in een eeuw zijn beland die fundamenteel anders is dan de vorige. De vraag komt dan bij je op of het ritueel van Prinsjesdag niet eens kritisch moet worden bekeken. Moeten we in deze tijd nog een stoet rijtuigen gebruiken die een eeuw geleden in zwang waren? Zo'n optocht van antieke koetsjes, niet meer van deze tijd. Het verbaast me dat deze rituelen zó vastgeroest zijn dat het ridicuul dreigt te worden. In het verleden is het al enkele malen voorgekomen dat de gouden koets op stal bleef staan en auto's gebruikt werden. Dat ging uitstekend. Waarom dan nú niet? Ter voorkoming van een misverstand: de gouden koets is een waardevol bezit, maar dan wél in een museum.

Soms is verandering gewenst. Onze brieven worden toch ook niet meer met de postkoets verstuurd?

Loek Spaanderman Assen

undefined

Levende geschiedenis

Het is onzinnig dat de gouden koets zou moeten verdwijnen. Juist omdat het geschiedenis is moeten nieuwe generaties op de hoogte blijven. Anders kunnen ook alle geschiedenisboekjes op de brandstapel.

Maria van Es Den Haag

undefined

Verleden onder ogen zien

De even informatieve als heldere uitleg van Henk Slechte van de symbolische afbeeldingen op de gouden koets en hun betekenis voor ons historische besef verdient steun. Het voorstel van de actiegroep De Grauwe Koets komt neer op verwijdering van onwelgevallige elementen uit de verbeelding van ons verleden. Dat lijkt mij een heilloze weg, alleen al omdat het moeilijker is een onzichtbare vijand te bestrijden dan een die we duidelijk kunnen zien. Maar bovenal is het een oproep tot onkunde en dat is verwerpelijk. Daaruit is bij mijn weten nooit iets goeds voortgekomen. Daarom vind ik met een open blik onder ogen zien van het verleden, ook als dat je niet bevalt, de beste voorwaarde om een als problematisch ervaren aspect van onze geschiedenis en onze huidige samenleving te benaderen. De afbeeldingen op de gouden koets kunnen daarbij helpen.

Hans Blom Leiden

undefined

Ook nog 'n ander volkslied?

Het is absurd wat de Grauwe Koets wil. Straks krijgen we nog een actiegroep die het Nederlandse wapen en volkslied willen veranderen. Immers die verwijzen ook naar ons koloniale verleden maar dan omgekeerd. We waren ooit schatplichtig aan Frankrijk, vandaar 'Je maintiendrai' in het wapen. Ons volkslied vertelt over onze eer bewezen aan de koning van 'Hispanje' en onze kleur oranje verwijst naar een Duits vorstenhuis. Allemaal dingen die op onderdanigheid door ons wijzen.

Henk Veldman Groningen

undefined

Sprookjesvertoning

Ik vind het beschamend om in deze tijd, met zoveel ellende, in een gouden koets rond te rijden. Het is een sprookjesvertoning die niet past in de tegenwoordige maatschappij.

A.A Dikken Ede

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden