Gouden Kangoeroe voor ADHD-vriendelijke werkgever

,,ADHD hoort toch bij megadrukke kleuters?'', vroeg Sietze Greijdanus van Lammert de Vries Revalidatietechniek in Leeuwarden zich vertwijfeld af. Hij kreeg iemand met een Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD) in dienst. Inmiddels werkt Linda Aaldershof (29) al bijna een jaar bij het bedrijf en Greijdanus weet nu veel meer over de aandachts(tekort)stoornis met hyperactiviteit van zijn werkneemster. Omdat hij de moeite heeft genomen zich in haar problematiek te verdiepen, werd hij gisteren in Utrecht voor beloond met een Gouden Kangoeroe.

De winnaar reageerde verrast toen de CNV Jongeren, bedenkers van de prijs, hem hierover berichtten: ,,Ik wist niet eens dat ik meedeed.'' De uitreiking van de prijs vormt de afsluiting van het tweejarige project 'Druktemakers' van de CNV Jongeren. Dat is een project voor jonge werknemers met ADHD, die moeite hebben met het vinden of behouden van een baan. Tijdens een training konden jongeren met ADHD bijvoorbeeld nadenken over het omgaan met conflicten en het ontvangen van feedback.

Werkende ADHD-jongeren stelden een enquête op met succes- en faalfactoren voor ADHD op de werkplek. Zoals wel of geen hulp bij het invullen van formulieren en een herinneringsfunctie in een digitale agenda. Ook kunnen werkgevers rekening houden met hun manier van feedback geven: veel ADHD'ers hebben bijvoorbeeld moeite met een autoritaire toon.

De speciale voorzieningen en de wijze waarop feedback werd gegeven, speelden bij de uitslag van de vragenlijst een grote rol. Maar Greijdanus heeft vooral gewonnen door de open vraag die zijn werkneemster invulde. Ze gaf daarin aan zich voor het eerst thuis te voelen op haar werkplek en weer zelfvertrouwen te hebben gekregen. Bovendien waardeerde ze het enorm dat Greijdanus tijd en energie in haar stak. ,,Hij heeft zich verdiept in het onderwerp ADHD, om te begrijpen wie ik ben en wat ADHD voor me betekent'', schrijft Aaldershof in de enquête.

Greijdanus blijft er nuchter onder. Hij heeft de ADHD van een van zijn werknemers nooit als probleem ervaren. ,,Ze zijn natuurlijk wat drukker dan andere mensen, maar als je normaal met ze omgaat, dan gaat het prima.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden