Gouden Kalveren verrassen

UTRECHT - De grote winnaar is 'Karakter' niet geworden, wel won de Bordewijk-verfilming van Mike van Diem gisteravond in Utrecht het Gouden Kalf voor de Beste Lange Speelfilm. Producent Laurens Geels ontving de hoofdprijs voor 'Karakter' uit handen van eregast Monique van de Ven op de slotavond van het Nederlands Film Festival.

“Ondanks het weerbarstige, typische Nederlandse materiaal dat er aan ten grondslag ligt, is de bekroonde film een totaal-product van allure. Spel, decor, beeld en geluid zijn een indrukwekkende eenheid”, aldus de motivatie van de jury. Naast de bekroning met de meest prestigieuze prijs heeft de jury onder voorzitterschap van André van der Louw de favorietenrol van 'Karakter' getrotseerd. Van de vier nominaties werd alleen die voor de belangrijkste prijs verzilverd. 'Karakter' was ook genomineerd in de categorieën Beste Acteur (Jan Decleir) en Beste Actrice (Betty Schuurman), maar beide acteerprijzen kregen een opmerkelijke invulling.

Het Gouden Kalf voor Beste Acteur ging naar Jaap van Donselaar in 'De tranen van Castro' van Merlijn Passier, een eindexamenfilm van de Filmacademie die eerder deze week al werd bekroond met de prijs voor Beste Korte Documentaire. De combinatie 'documentaire' en 'acteur' is weinig gebruikelijk en het betreft hier dan ook een zogenaamde fake-documentaire (ook wel: mockumentary), een film waarin de grens tussen fictie en werkelijkheid op speelse wijze wordt uitgedaagd. Niet elke documentairemaker is gecharmeerd van deze grensoverschrijdingen en bij de bekroning als documentaire was het verwijt 'valse concurrentie' reeds te horen. Met de prijs voor Van Donselaar geeft de jury extra voeding aan de huidige discussie over het fictieve gehalte van de documentaire.

Ook het Gouden Kalf voor Beste Actrice is opmerkelijk, die moet namelijk worden gedeeld door vijf actrices. Marnie Blok, Maartje Nevejan, Leonoor Pauw, Adelheid Roosen en Lieneke le Roux ontvingen de prijs voor hun collectieve hoofdrol in 'Broos' van Mijke de Jong, een film naar het gelijknamige toneelstuk over vijf zussen die een videoband maken voor het huwelijksfeest van hun ouders. Aangezien het “levendige en enthousiaste spel” niet deelbaar is, moeten de vijf actrices volgens de jury “een regeling voor deze interne wisseltrofee opstellen”.

Jan Decleir, de vertolker van Dreverhaven in 'Karakter', werd wel bekroond met de Grolsch Filmprijs, groot 50.000 gulden en jaarlijks toegekend aan een filmmaker voor 'een uitzonderlijke filmprestatie'.

Overige Gouden Kalveren waren er voor 'Kerstmis in Floradorp' van René Roelofs (Beste Lange Documentaire) en Rudolf van den Berg en zijn film 'For my baby' (Beste Regie). Voor een film die op ronduit potsierlijke en pathetische wijze omgaat met oorlogstrauma's en op z'n minst omschreven mag worden als curieus, mag deze laatste keuze van de jury beslist verrassend worden genoemd. De Speciale Juryprijs werd toegekend aan Arjan Ederveen voor zijn tv-serie '30 Minuten', eveneens dramaproducties die zich met hun gesuggereerde werkelijkheid afspelen op de grens van fictie en documentaire. De Prijs van de Nederlandse Filmkritiek was voor het oeuvre van Frank Scheffer, die al twee decennia lang een originele invulling geeft aan het fenomeen muziekdocumentaire.

Met een toegenomen recette van zeventien procent behaalde het Nederlands Film Festival dit jaar een recordbedrag van f 115.000 - en toonde de organisatie zich zeer tevreden. Aan belangstelling en gezelligheid ontbreekt het niet in Utrecht, maar kwaliteit en inhoud blijven de zorgenkindjes. Niet toevallig meldt het festival ook een opmerkelijke hoeveelheid (50) recepties en ontvangsten. Het Nederlands Film Festival functioneert uitstekend als ontmoetingsplaats voor de Nederlandse filmwereld en heeft zijn verdiensten in afgeleide functies: tv- en filmwereld ontmoeten elkaar, korte en experimentele films krijgen een vertoning, de Nederlandse film krijgt veel publiciteit. Heel waardevol allemaal, maar het zou nog mooier zijn als al die mensen op die 50 recepties zouden praten over die prachtige Nederlandse film die ze zojuist hebben gezien.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden