Gouden Kalf voor tragikomedie Aanmodderfakker

Lof voor nieuwe generatie Nederlandse filmmakers

BELINDA VAN DE GRAAF

"Een gevoel van fris, anders en pittig", dat had de jury van het Nederlands Film Festival bij het zien van 'Aanmodderfakker', de tragikomedie van regisseur Michiel ten Horn (32) die gisteravond in het Utrechtse TivoliVredenburg werd bekroond met het Gouden Kalf voor de Beste Film 2014. De originele 'coming of age'-film sleepte ook Gouden Kalveren voor het beste scenario (Anne Barnhoorn) en de beste acteur (Gijs Naber) in de wacht.

Het Gala van de Nederlandse Film werd zo het decor van een generatiewisseling. De winst was niet voor de grote producties en de vertrouwde namen, maar voor kleine intieme films, en nieuw talent. De jury opperde voor volgend jaar zelfs de instelling van een nieuwe prijs, het Gouden Kalf voor de Beste Jeugdfilm, "aangezien jeugdfilms in Nederland van een bijzondere kwaliteit zijn: educatief, groots en meeslepend".

Een bevinding die meteen kracht werd bijgezet door de toekenning van de Speciale Juryprijs aan de Jacques Vriens-verfilming 'Oorlogsgeheimen' van Dennis Bots, over de schoolvrienden Tuur en Lambert die hun kameraadschap in de oorlog om verschillende redenen bedreigd zien.

Zo ging het Gouden Kalf voor de Beste Actrice niet naar Ariane Schluter voor haar optreden als Lucia de B. (de Nederlandse Oscarinzending bleef in Utrecht zelfs geheel onbekroond) maar naar de 20-jarige Abbey Hoes voor haar rol in de film 'Nena', over een zestienjarig meisje dat geconfronteerd wordt met een zelfmoordpoging van haar gehandicapte vader. Het Gouden Kalf voor de Beste Regie ging naar de debuterende 'Nena'-regisseuse Saskia Diesing die het script over de snel volwassen wordende puber samen schreef met romanschrijfster Esther Gerritsen.

Jeugdfilm 'Jongens' van Mischa Kamp werd bekroond met de Prijs van de Nederlandse Filmkritiek en de Jongerenprijs. De film over de vijftienjarige Sieger die hevig verliefd wordt op een ploeggenoot in zijn atletiekteam zag ook een 'oudje' bekroond. Ton Kas ontving met veel instemming het Gouden Kalf voor Beste Acteur in een Bijrol.

De film 'Het spel van de Wolf' over de moord op Theo van Gogh ging aan het begin van het festival in première. Katja Schuurman reikte gisteren de Publieksprijs uit en verkondigde "niet te zullen rusten voordat het onderzoek naar de moord op Theo van Gogh heropend is". Die uitspraak live uitgezonden op televisie, kreeg veel bijval in de zaal vol filmprominenten. Katja Schuurman heeft met Theo van Gogh gewerkt ('Medea', 'Interview').

De jury onder leiding van Yoeri Albrecht, directeur van het Amsterdamse debatcentrum De Balie, toonde lef door niet blind te varen op gevestigde namen, en uit 47 speelfilms en 37 documentaires de originele verhalen op te duiken.

De grote winnaar 'Aanmodderfakker' over een 32-jarige student die weigert op te groeien, toont dezelfde durf. "Een rol als deze wordt vaak onderschat: hangen, puberen, niks willen worden en zeker niet volwassen", aldus de jury over aanmodderfakker Thijs die als lummelende en klungelende dertiger zo prachtig in botsing komt met de nieuwe, ambitieuze, alleswetende internetgeneratie.

undefined

Gouden Kalveren 2014

Beste Film: productiehuis Pupkin voor 'Aanmodderfakker'

Beste Regie: Saskia Diesing voor 'Nena'

Beste Scenario: Anne Barnhoorn voor 'Aanmodderfakker'

Beste Actrice: Abbey Hoes als 'Nena'

Beste Acteur: Gijs Naber voor 'Aanmodderfakker'

Beste Actrice in Bijrol: Lies Visschedijk in 'Hemel op Aarde'

Beste Acteur in Bijrol: Ton Kas in 'Jongens'

Beste Documentaire: 'Ne Me Quitte Pas'

Beste tv-drama: 'Hollands Hoop'

Beste Actrice in tv-drama: Loes Schnepper in 'Voor Emilia'

Beste Acteur in tv-drama: Maarten Heijmans in 'Ramses'

Prijs van de Nederlandse Filmkritiek en Jongerenprijs: 'Jongens'

Publieksprijs: 'De Nieuwe Wildernis'

Speciale Juryprijs: 'Oorlogsgeheimen'

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden