Gouden Kalf krijgt vurige tegenhanger

Als auteur A.H.J. Dautzenberg en filmjournalist Karin Wolfs de financiering rond krijgen, heeft het Gouden Kalf dit jaar een 'tegenprijs': het Brandende Kalf.

Vanwaar deze prijs?

Dautzenberg: "Na afloop van een avond waarop ik sprak over mijn bloemlezing 'Vuur', die gaat over bezieling en betrokkenheid in de literatuur, raakte ik in gesprek met filmjournaliste Karin Wolfs. De filmwereld kan ook wel wat meer vuur gebruiken, vond ze. Als fervente filmliefhebber - ik kijk minimaal één film per dag - was ik het daar van harte mee eens en zo ontstond dit initiatief. Het Brandende Kalf wordt uitgereikt aan de vooravond van de uitreiking van het Gouden Kalf, eind september. Je moet het zien als een positief plaagstootje naar het Gouden Kalf."

De Nederlandse speelfilmwereld wordt door 'veilige formules' gedomineerd, stelt u. Wat bedoelt u daarmee?

"Het zijn bijna allemaal romantische komedies met dezelfde soapkoppen als acteurs. Allemaal op het grote publiek gericht. Niks mis mee, zou je kunnen zeggen, maar het is wel erg oppervlakkig, er zijn weinig films die daar iets tegenover zetten."

Doel van het Brandende Kalf is 'een brede discussie uit te lokken over wat film als kunstvorm vermag, ook in verhouding tot actuele thema's'. Geeft u eens een voorzetje?

"Kijk eens naar het buitenland, naar landen als België en Denemarken. Kleinere landen, die wél spannende dingen doen. De Dardenne-broers in Belgié, Von Trier, Vinterberg en Jensen in Denemarken. Hier heb je zulke talenten ook, alleen moet je die wel een kans geven. Toen cineaste Nanouk Leopold verschillende Gouden Kalveren won met haar uitstekende speelfilm 'Guernsey', kwam er kritiek: de film had zo weinig bezoekers getrokken. Zo'n argument zegt wel iets. Het Brandende Kalf is er voor de gamechangers. Dat kan een film zijn, maar ook een bioscoop of distributeur."

De prijs komt er pas als de financiering rond is, schrijft u in het persbericht. Is een Brandend Kalf zo duur dan?

"We willen onafhankelijk zijn. En er komt veel bij kijken. Een glaskunstenaar ontwerpt de prijs, een uit glas geblazen 'vuurbeker' in de vorm van de kop van een kalf. En er komen artiesten om de uitreiking op te luisteren, die willen we marktconform betalen. Er gaat geen cent naar mij, hoor, daar kan je van op aan."

Informatie www.brandendkalf.nl

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden