Gouden handel: kind met persoonsbewijs

De nieuwe buren deden altijd zo leuk met Chenlong, de zes maanden oude baby van de familie Li. Tot moeder Li buiten even een emmer water haalde. Toen ontvoerde de buurman Chenlong. Chenlong werd doorverkocht, tot hij bij een kinderloos echtpaar terecht kwam. Hij bracht 1000 euro op.

China kent een levendige handel in baby's; volgens officiële cijfers gaat het om zo'n 54.000 kinderen in vier jaar. Ontvoerde kinderen zijn moeilijk terug te vinden omdat ze worden witgewassen in de bevolkingsadministratie met vervalste documenten. Er is een half telefoonboek aan verklaringen nodig om een kind van een zogenoemde hukou, die recht geeft op scholing en andere sociale voorzieningen, te voorzien.

Zonder hukou heeft een Chinees geen leven, want dan bestaat hij domweg niet, dus verkopen misdadigers baby's met een echte hukou, afgegeven op basis van vervalste geboortebewijzen en andere documenten.

Na de nachtmerrie van de ontvoering kregen de Li's drie kinderen. Dat mag niet van het eenkindsbeleid, want ze hadden immers Chenlong al - al was die spoorloos. Voor ieder kind betaalden ze keurig een boete wegens overschrijding van het geboortequotum.

Ondertussen zocht vader Li verder, en na veertien jaar vond hij Chenlong in een dorp acht kilometer verderop. Daar woonde zijn zoon moederziel alleen in een huurkazerne. "Nadat de pleegouders zelf een kind kregen hebben ze hem daar gedumpt. Hij ging niet naar school en was ondervoed", aldus vader Li. Na een DNA-test nam hij zijn zoon mee naar huis. Eind goed, al goed, ware het niet dat de bureaucratie nu hun leven verpest. Chenlong werd van school verwijderd omdat hij geen hukou had. Die bleek door onbekenden te zijn opgezegd.

Misschien waren het criminelen, die hun sporen wilden uitwissen, of ambtenaren van de gemeente, die ooit hun stempel op vervalste papieren zetten om Chenlong in te schrijven als kind van het echtpaar dat hem kocht.

Het resultaat: een bureaucratisch moeras waar zelfs de meest geslepen advocaat geen raad mee weet. Voor een nieuwe hukou zijn verklaringen nodig van de gemeenteafdelingen die ooit betrokken waren bij het administratief witwassen van een ontvoerd kind. Raad eens: die ambtenaren werken niet mee. Ze dreigen vader Li met boetes wegens overschrijding van het eenkindsbeleid. Hij heeft immers drie kinderen en nu wil Li een hukou voor een vierde kind, Chenlong. Daar moet Li dan maar een boete voor betalen: 350.000 euro.

Li belegert nu de instanties. De provinciale politie heeft een verklaring afgegeven over de buitengewone situatie, maar daar trekken de plaatselijke ambtenaren zich niets van aan. Omdat hij geen hukou heeft, mag Chenlong niet naar school. Nu mist hij zijn examens, zegt Li. "En dat terwijl hij zijn achterstand op school heeft ingelopen met een prachtig rapport vol achten en negens."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden