Gouden handdruk brak Suyver op

DEN HAAG - Mr. dr. Jan Suyver, de topambtenaar die door minister Sorgdrager aan de dijk is gezet, lijkt de eerste te zijn die niet geduldig zal kunnen poseren voor de galerij met portretten van ex-secretarissen-generaal op Justitie. Nu moet waarschijnlijk inderhaast een karikatuur worden geschetst van de snelle topper Suyver.

Als één jurist weet hoeveel geld het kost een andere jurist de laan uit te sturen, zoals Sorgdrager thans met Suyver heeft gedaan, is het Suyver zelf wel. Hij heeft de omstreden gouden handdruk van de in ongenade gevallen procureur-generaal Van Randwijck geregeld.

Maar al eerder trokken donkere wolken zich samen boven de tot dan toe glanzende carrière van Suyver. Achteraf is het eigenlijk verbazingwekkend dat hij na de IRT-affaire het hoofd boven water heeft weten te houden. Na het opblazen van het interregionale rechercheteam Noord-Holland/Utrecht viel onder meer de kop van zijn politieke baas Ernst Hirsch Ballin. De CDA-minister moest met zijn PvdA-collega van binnenlandse zaken Van Thijn opstappen omdat politie en justitie in hun ijver (drugs-)criminelen te pakken verschillende dubieuze opsporingstechnieken hadden toegestaan.

Suyver (49, VVD) was aan alle kanten verantwoordelijk voor de gang der dingen, zoals inkijkoperaties en doorlevering van drugs aan de vrije markt.

De secretaris-generaal vond trouwens dat 'Amsterdam' te snel tot de opheffing van dit IRT was gegaan. “Amsterdam heeft het IRT willen inkapselen en geen faire kans gegeven”, zei hij achteraf. In feite werd de onderhandeling met de Amsterdamse Justitie-topman Van Randwijck Suyver fataal. D66-minister Sorgdrager wilde na de verhoren van de IRT-commissie onder leiding van het kamerlid Van Traa dolgraag af van Van Randwijck. Haar eerste man, Suyver dus, maakte wel zo'n zwakke indruk voor de commissie dat de organisatie bij Justitie te kijk werd gezet.

En toen kwamen ook nog de onderhandelingen met Van Randwijck over zijn afkoopsom, een half miljoen gulden en doorbetaling van het salaris tot aan zijn pensioen. Daardoor kwam de minister in politieke moeilijkheden. De centrale vraag was of iemand die de boel uit de hand heeft laten lopen gehandhaafd kan worden. Nu heeft Sorgdrager dezelfde vraag gesteld over Suyver, nadat die in de Tweede Kamer eerder aan haar is gesteld. Zij overleefde de beslissende vraag ternauwernood, Suyver niet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden