Gouden Griffel voor Guus Middag, Geerten Ten Bosch wint Gouden Penseel

Van onze kunstredactie AMSTERDAM - De Gouden Griffel 1996, de prijs voor het beste kinderboek, is toegekend aan Guus Middag voor het boek 'Ik maak nooit iets mee'. De prijs voor het best geïllustreerde kinderboek, het Gouden Penseel, gaat dit jaar naar Geerten Ten Bosch, voor haar illustraties bij 'De verjaardag van de eekhoorn' van Toon Tellegen.

Middag schreef de verhalen uit 'Ik maak nooit iets mee' tussen juli 1991 en december 1994 voor de Kinderpagina van NRC-Handelsblad. Vast onderdeel is dat zij eindigen met een gedicht dat aansluit bij het zojuist verhaalde. Die vorm handhaafde Middag in de verantwoording van de bundel, die hij afsluit met het gedicht 'De Wonderen' van Han G. Hoekstra. De eerste regels luiden:

De wonderen zijn de wereld nog niet uit, maar of dat waar is moet je zelf ontdekken.

Geerten Ten Bosch, die sinds 1989 boeken illustreert, werd eerder bekend met haar illustraties in 'De dame en de neushoorn' van Anne Vegter, dat in 1990 werd bekroond met de Libris Woutertje Pieterse Prijs.

Samen hebben de Griffel- en de Penseeljury dit jaar tevens gebruikgemaakt van de mogelijkheid een Boekensleutel toe te kennen aan een kinderboek dat bijzondere perspectieven biedt op het gebied van genre, techniek, vormgeving, inhoud of lezersgroep. De Boekensleutel gaat naar tekenares/auteur Lucy Cousins voor haar pop-up-boek 'Het huis van muis'. Sinds de instelling van de Boekensleutel in 1979 is deze vier keer eerder uitgereikt.

Zilveren Griffels werden onder andere toegekend aan 'Morgen ga ik naar China' van Imme Dros, 'Ik ben ik' van Joke van Leeuwen en 'Blote handen' van Bart Moeyaert. In totaal deelde de jury acht Zilveren Griffels uit in vier leeftijdscategorieën. De twee uitgereikte Zilveren Penselen gaan naar Dick Bruna voor 'Nijntje in de tent' en Anna Höglund voor haar illustraties bij 'Afrika achter het hek' van Bart Moeyaert. Aan de Gouden Griffel, het Gouden Penseel en de Boekensleutel is een eregeld verbonden van ¿ 3 000. De prijsuitreiking vindt plaats op 29 september.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden