Gouden Gids verbreekt na vier jaar relatie met toneel

Van onze kunstredactie AMSTERDAM - De Gouden Gids Publieksprijs is dit jaar voor het laatst uitgereikt. Dit werd dinsdagavond bekend na de uitreiking van de Publieksprijs 1998. Hij ging naar toneelgroep De Trust voor zijn vertolking van Shakespeare's 'Hamlet'. De prijs, een bedrag van honderdduizend gulden, is bestemd voor nieuwe producties of de promotie ervan.

'Hamlet' had in de strijd om de publieksprijs concurrentie van 45 andere toneelvoorstellingen. Duizenden toeschouwers bepaalden door punten uit te delen de uiteindelijke rangschikking. 'Hamlet' kreeg een rapportcijfer van 8.58.

De voorstellingen 'De bezoeker' van Impresariaat Wim Visser, 'De kus van de spinvrouw' van Het Zuidelijk Toneel en 'De wereldverbeteraar' van de Paardenkathedraal eindigden respectievelijk op de tweede, derde en vierde plaats. Naast een beoordeling van het publiek vond er een beoordeling plaats door een 'deskundige jury', die overigens niet meetelde in het officiële resultaat. Opvallend is dat deze 'schaduwjury' tot dezelfde winnaar kwam, en tot dezelfde vier beste voorstellingen.

ITT Gouden Gids besloot in 1994 tot instelling van de prijs om langs deze weg een groep belangrijke beslissers, zoals dat heet, te bereiken. Bezoekers aan toneelvoorstellingen behoren over het algemeen tot de categorie hoger opgeleiden. De prijs fungeerde derhalve als een van de instrumenten voor relatie-marketing. Begin dit jaar werd ITT Gouden Gids overgenomen door het uitgeefconcern VNU. Spoedig daarna leidden 'gewijzigde beleidsinzichten' volgens een woordvoerster tot de beslissing om met de Publieksprijs te stoppen. De Avro, die de prijsuitreikingen uitzond, zoekt samen met organisaties in de toneelwereld naar nieuwe mogelijkheden om de prijs voort te zetten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden