Gouden Elizabeth oogst bewondering, respect en liefde

LONDEN - Met een grootscheepse dankdienst in de Londense St. Paul's Cathedral hebben de Britten gisteren vier dagen van festiviteiten rondom het vijftigjarige regeringsjubileum van koningin Elizabeth II afgesloten.

In de kathedraal prees de aartsbisschop van Kantelberg, dr. George Carey, de standvastigheid en toewijding van de koningin. Na de dienst vertrok de koninklijke familie per auto naar de Guildhall in Londen voor de lunch en daar dankte de koningin haar familie en de Britse natie voor de steun gedurende vijftig jaar regeren en de warmte die zij tijdens de festiviteiten had ontvangen. Na de lunch zag het gezelschap een parade van 20000 mensen aan zich voorbij trekken, voorafgegaan door Hell's angels-motorrijders. In de stoet bevond zich 's werelds grootste gospelkoor, bestaande uit 5000 mensen.

Daarvoor al, gedurende de tocht van een halfuur van Buckingham Palace naar St Paul's Cathedral, juichten honderdduizenden mensen de 76 jaar oude vorstin toe. De koningin en haar echtgenoot, prins Philip, zaten in de Gouden Koets, die al eeuwen wordt gebruikt, niet bijster comfortabel is en getrokken moet worden door acht (witte) paarden, want het kreng weegt maar liefst vier ton. De koets werd omgeven door de bereden koninklijke garde en langs de hele route stonden soldaten. Het publiek stond tien rijen dik te juichen en met vlaggen te zwaaien.

Een koor van ongeveer duizend zangers en muzikanten had het gezelschap uitgeleide gedaan uit Buckingham Palace met de compositie die Hündel in 1727 schreef ter gelegenheid van de kroning van George II. In de kathedraal klonk bij aankomst het God save the Queen en aartsbisschop Carey zei namens het Britse volk: ,,Wij bieden u ons respect, onze bewondering en, jawel, onze liefde''.

De optocht van gisteren gaf een totaal ander beeld van de festiviteiten rondom het gouden jubileum dan het pop- en rockfeest van maandagavond. Toen werden de groene gazons van Buckingham Palace bevolkt door twaalfduizend uitgenodigde gelukkigen, die, samen met de koninklijke familie, konden luisteren naar een keur aan tamelijk bejaarde artiesten die hun beste nummers ten gehore brachten.

Buiten het paleis keek een miljoen mensen naar schermen waarop alles te zien was en de rest van Groot-Brittannië keek naar de tv. Aanwezig waren onder anderen Eric Clapton, Brian Wilson, Ray Davies, Paul McCartney, Phil Collins, Aretha Franklin, Elton John en Cliff Richard. Dat alles aan elkaar gepraat door Dame Edna. De kleinzonen van de koningin, William en Harry, hadden liever de wat minder bejaarde Britney Spears gezien, maar die was niet uitgenodigd.

Aan het eind van de avond betrad de vorstin zelf, onder luid gejuich, ook nog het podium. Zij werd toegesproken door haar zoon prins Charles, die vol lof was over de vijftig jaar dat zijn moeder op de Britse troon zat. Elizabeth zelf deed er het zwijgen toe. Zij zou bezorgd zijn geweest over het vertrappen van de gazons en verstoren van de stilte in het gebied. Dame Edna stelde haar gerust en zei dat de BBC voor een nieuwe grasmat zou zorgen. Paul McCartney zorgde voor het sluitstuk van de avond. Zijn All you need is love werd massaal meegezongen, en even leek het of Elizabeth zelf zou meezingen. Maar dat gebeurde niet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden