Gouden Eeuw van de poëzie maakt vrolijk

Het 68ste Poetry International festival begint vandaag in Rotterdam. Waar kijken dichters Hester Knibbe en Anne Vegter naar uit?

'Taal en muziek hebben een goed huwelijk'

Hester Knibbe, Winnaar VSB Poëzieprijs

Waar kijkt u naar uit?

"Het festival begint officieel op dinsdag, maar gisteren startte al de toer langs galeries met werk waarin beeld en poëzie elkaar raken. Mooi vind ik dat. Vanavond ga ik kijken naar documentaires over Rogi Wieg en over Nobelprijswinnares Herta Müller.

Ik ben heel benieuwd naar de aboriginaldichter Lionel Fogarty, naar wat er van die oude cultuur doorklinkt in zijn werk. Waar ik zeker ook naartoe ga: de neurowetenschapper Adam Zeman. Het deel van de hersenen dat wordt geactiveerd wanneer je poëzie leest, schijnt dicht tegen het deel van het brein aan te liggen dat actief is bij het beluisteren van muziek.

"Eigenlijk niet zo verwonderlijk als je bedenkt dat sinds de talige mensheid taal en muziek een goed huwelijk hebben. Denk aan opera, aan liederen, de reien in Griekse tragedies. En niet te vergeten alle songteksten die dagelijks klinken.

Woensdag is er een festivalspecial over de dichters die in de jaren vijftig betrokken waren bij het Rotterdamse tijdschrift Gard Sivik en een dag later zal ik als jurylid aanwezig zijn bij de uitreiking van de C. Buddingh'-Prijs."

Wat gaat u verder zelf doen op Poetry?

"Uit eigen werk voordragen, ik ben een van de genodigde dichters. En ik geef een masterclass poëzieschrijven, waar ik de deelnemers actief bij zal betrekken.

Poëzie is een klein genre. Wordt de betekenis ervan onderschat?

"Poëzie een klein genre? Volgens mij beleven wij in Nederland op het moment de Gouden Eeuw van de poëzie. Omdat er zoveel poëzievormen naast elkaar kunnen bestaan, is het een vruchtbare bodem voor allerlei ontwikkelingen. Slam, digidicht, hermetische, toegankelijke poëzie, het kan allemaal. Poëzie ligt aan de basis van meer; ik noemde hierboven al het verbond met muziek. Ze speelt vanouds ook een rol in religies. Het is een manier van denken en gewaarworden die een andere invalshoek biedt voor ons zicht op het leven. Ik durf gerust te beweren: poëzie is het begin van alle taal."

'Ik ga kiezen voor het onbekende'

Anne Vegter, Dichter des Vaderlands

Waar kijkt u naar uit?

"Het kan wel eens prettig zijn om met je neus in andermans boter te vallen, dus ik ga soms ook kiezen voor het onbekende. Dat hoort ook bij Poetry, om kennis te nemen van andere culturen. Daarom ga ik naar de aboriginaldichter Lionel Fogarty. Interessant om iemand via de poëzie, namens zijn volk te horen spreken in een verbasterde versie van het Engels. Het dichtersduo Henkes & Bindervoet doet een vertalersslam met het werk van Fogarty. Vanavond filmavond, lijkt me interessant. En Adam Zeman, daar kijk ik ook naar uit."

Wat gaat u zelf doen op Poetry?

"Ik vul zaterdag een uur met de masterclass 'gedichten proberen te begrijpen'. Dat doe ik samen met het publiek. De centrale vraag zal zijn: poëzie, is dat nu zo moeilijk of zijn er manieren om de geheimen te openen? En is het relevant?

Poëzie is een klein genre. Wordt de betekenis ervan onderschat?

"Het is wel fijn dat het een klein genre is. Hoewel: er zijn ongeveer een miljoen mensen in Nederland die regelmatig gedichten schrijven, noem dat maar klein. Weet je wat het is? Gedichten hebben geen enkel praktisch nut, je kunt ze niet eten en ze zijn soms nog moeilijk ook. Dat is in deze tijd lastig. De kunsten moeten zich, onder politieke druk, voortdurend maatschappelijk verantwoorden. Vooruit dan. In poëzie ga je op zoek naar betekenis, soms moreel, soms persoonlijk. Gedichten kunnen je verder brengen in je voorstellingsvermogen. Er zou tijdens het lezen van gedichten iets vergelijkbaars gebeuren met wanneer het geheugen geactiveerd wordt. Bij poëzie kom je in een hele andere associatieve dimensie terecht."

Poetry International

Reasons to be cheerful! is het thema van de 68ste editie van het Poetry International Festival Rotterdam. Dichters uit de hele wereld zullen voordrachten houden en masterclasses geven. Zo zal de Amerikaan Kenneth Goldschmidt een pleidooi houden voor hergebruik van taal. Wees vooral niet creatief, vertelt hij.

Poetry International begint vandaag en duurt tot en met zaterdag in de Rotterdamse Stadsschouwburg.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden