Gouden Dageraad ziet zijn fractie leeglopen

Gerechtelijk onderzoek naar partijtop leidt tot interne conflicten in de Griekse protestpartij

THIJS KETTENIS

ATHENE - "Misschien hebben Nederland en Griekenland toch meer gemeen dan we dachten", smaalt een ambtenaar van het Griekse ministerie van buitenlandse zaken, die anoniem wil blijven. Hij doelt op de onrust die is ontstaan in de parlementsfractie van de extreem-rechtse partij Gouden Dageraad. Die verloor de afgelopen week twee leden - net als de PVV-fractie in de Tweede Kamer.

De vergelijking tussen Gouden Dageraad en de PVV gaat verder op veel punten mank. Zo wordt Gouden Dageraad verdacht van criminele activiteiten, zoals het organiseren van geweld tegen migranten. Ook staat ze bekend om homohaat en antisemitisme - zaken waar bij de PVV geen sprake van is.

Maar de partijen hebben gemeen dat het terugdringen van het aantal immigranten speerpunt is, dat ze ageren tegen het politieke establishment, en dat hun leiders zowel politiek als juridisch onder vuur liggen. En nu dus ook dat ze van binnenuit lijken af te brokkelen.

Vorige week stapte parlementslid Chrysovalantis Alexopoulos uit de fractie van Gouden Dageraad. Alexopoulos zei dat hij niet op de hoogte was geweest van de criminele activiteiten, die naar buiten komen nu de partijtop onderwerp is van justitieel onderzoek. Het vermoeden bestaat dat de partijtop onder meer betrokken is bij het aanzetten van geweld tegen migranten, illegaal wapenbezit en het witwassen van geld.

"Ik heb deze beslissing genomen omdat mijn geweten mij niet toestaat mijn patriottische en nationalistische ideeën met zulke activiteiten te verbinden", stelde Alexopoulos in een verklaring. De overige fractieleden noemden hem daarop een verrader en bestempelden zijn vertrek als "verachtelijk".

Maar drie dagen later zetten ze zelf hun collega Stathis Boukouras uit de fractie. Boukouras zou op het punt hebben gestaan de partij zelf te verlaten.

Daarmee heeft Gouden Dageraad nu nog zestien zetels in het Griekse parlement over. Zes daarvan zijn echter leeg, waaronder die van fractievoorzitter Nikolaos Michaloliakos. Hij zit met vijf collega's in voorarrest vanwege het gerechtelijk onderzoek. Tegen nog eens drie parlementsleden lopen ook onderzoeken, en binnenkort stemt het parlement over het opheffen van de immuniteit van de overige fractieleden van Gouden Dageraad.

Grieken kunnen moeilijk geloven dat de twee voormalige fractieleden niets afwisten van de vermeende illegale praktijken van hun partij. Velen vermoeden dat ze eieren voor hun geld kiezen nu justitie met steeds meer bewijzen komt voor de betrokkenheid van de top daarbij. "Dat is waar ze bang voor zijn", schreef de krant To Vima in een commentaar. "Het is hoog tijd dat mensen zich dat realiseren. Mensen die, als reactie op de gevolgen van de crisis en de verantwoordelijkheid van het politieke systeem, werden verleid door de retoriek van de neonazi's, terwijl ze hun criminele activiteiten door de vingers zagen."

Rivier komt op
In de aanloop naar de lokale en Europese verkiezingen van eind mei is Gouden Dageraad in sommige opiniepeilingen zijn derde plaats kwijtgeraakt aan de nieuwe politieke partij To Potami (de Rivier). To Potami werd nog geen maand geleden opgericht door de populaire journalist en documentairemaker Stavros Theodorakis. Hij kan al rekenen op de steun van zo'n 10 procent van het electoraat, nog voor hij een programma en een kandidatenlijst heeft gepresenteerd. Theodorakis zegt niet te willen denken in links en rechts, maar ideeën van beide kanten te willen 'stelen'. Hij is vaag over zijn plannen, maar heeft aangekondigd vandaag meer duidelijkheid te zullen geven. De koplopers in de peilingen zijn de conservatieve regeringspartij Nieuwe Democratie en het linkse Syriza, die fel gekant is tegen de manier waarop de regering de crisis aanpakt.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden