'Gouden Bergen' ideale vlucht op zwarte avond

De aanslag in Parijs maakte woensdag ook iets onschuldigs als tv-kijken tot een onwerkelijke gewaarwording. De neiging om alles te willen weten van de afschuwelijke gebeurtenis in de Franse hoofdstad kreeg op de bank voor de buis toch ook concurrentie van de het verlangen om juist te ontsnappen aan alle ellende. Naar de televisie vertaald betekende dat: 'Nieuwsuur' versus 'Musical Awards Gala'. Maar ook: de decadentie van 'Gouden Bergen' (SBS) tegenover het gitzwarte nihilisme van de drie daders.

Hoe te handelen met die tweeledige gevoelens?

Het gewoon maar op zijn beloop laten. De televisie gaat nooit op zwart, die wereld draait altijd door.

In dat bijna gelijknamige programma zaten logischerwijs een flink stel satire- en opiniemakers.

"Uit de botsing der ideeën ontstaat de beschaving", zei Prem. En zo zou het moeten zijn, ja.

Maar is onze democratie tegen deze terreur bestand? En wat is de grens van satire? Is er wel een grens? Daar ging het over, natuurlijk, en daar moest het ook over gaan. De strijdbaarheid overheerste, de hele avond lang. Soms emotionele strijdbaarheid, zoals we die kennen van Prem, soms genuanceerde manhaftigheid, zoals bij Frits van Exter, hoofdredacteur van Vrij Nederland: "Die emoties moeten er nu even uit - en dat is ook hartstikke goed. Maar ik hoop wel dat we daarna een beetje robuust doorpakken met heel veel cartoons."

Grappenmaakster Claudia de Breij verwoordde haar bizarre positie treffend: "De profeet interesseert me eigenlijk geen reet - heeft het ook nooit gedaan - maar omdat het nu een thema is, zul je daar soms iets mee doen. Maar het is een heel rare wending dat je nu omdát het niet mag, het ineens heel erg zou moeten doen."

De naar verlichting hunkerende geest dirigeerde de vingers op de afstandsbediening toen zomaar richting SBS, waar de serie Gouden Bergen op het punt stond te beginnen.

Ja, sorry.

De dramareeks, die zich afspeelt in het Noord-Hollandse kunstenaars - én patjepeeërsdorp Bergen, krijgt twee afleveringen de kans om zich te bewijzen. Aan het eind van de maand besluit de top van SBS6 dan of de serie met onder meer Diederik Ebbinge, Jelka van Houten en Plien van Bennekom mag blijven. Tjonge.

Dan zijn wij thuis toch snellere beslissers dan die jongens van de Scandinavian Broadcasting System. Al na een aflevering zeggen wij namelijk: Blijven.

Gouden Bergen bevatte precies de goede mix tussen drama en humor. En dat op zo'n zwarte avond.

Eva Jinek krijgt langer dan twee afleveringen de kans om zich te bewijzen. In de Mikrogids zei de ambitieuze presentatrice dat haar talkshow urgentie moet uitstralen: "Een dagelijkse talkshow moet op de actualiteit zitten, het gesprek van de dag hebben."

Je mag het niet zeggen, natuurlijk, maar in die zin kwam de aanslag in Parijs als geroepen. Net op het moment dat haar programma leek te bezwijken aan juist een gebrek aan urgentie, moesten we nu wel kijken naar 'Jinek', die zich met plots acht gasten op de bank, goed redde. Hier was sprake van de televisievariant op het aloude gezegde 'een ramp voor het land is een zegen voor de krant'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden