Goud voor Schulting op 3000 meter en aflossing shorttrack
Dat Suzanne Schulting de meerkamp wist te winnen, is extra knap omdat de ‘stuiterbal’ tot nog toe vooral goed was in alles-of-nietswedstrijden.
Suzanne Schulting heeft bewezen geen eendagsvlieg te zijn. Bijna een jaar lang werd de shorttracker herinnerd aan haar olympisch goud op de 1000 meter. Ze was goed in alles-of-nietswedstrijden. Voor een meerkamp moet de Friezin berekend rijden. Dat ging bij de Europese kampioenschappen nog bijna fout.
Na de eerste dag leek er geen vuiltje aan de lucht. Eerste in het klassement. Maar gisteren haalde ze de finale van haar afstand, de 1000 meter, niet. Bij een volledig onnodige passage binnendoor hinderde ze een tegenstandster. Diskwalificatie en geen punten. “Dat was nou een blackout. Ik had het verknoeid. Ik heb een paar keer gevloekt. Maar wist dat er niets aan de hand was als ik de superfinale zou winnen.”
Dat gebeurde. “Daar werden de dames van de olympisch kampioene gescheiden”, sprak bondscoach Jeroen Otter bewonderend. De Russin Sofia Prosvirnova (tweede) noch de Britse Elise Christie (derde) had een antwoord op haar versnelling. “Eens maar nooit meer”, oordeelde Otter over dat foutje, al weet hij dat zijn pupil een ‘stuiterbal’ blijft als het om haar prestatiecurve gaat.
De 21-jarige Schulting maakte bewogen dagen mee. Een week geleden overleed haar beppe (grootmoeder) aan leverkanker, woensdag was ze op de begrafenis. De volgende dag loopt trainingsgenoot Sjinkie Knegt ernstige brandwonden op bij het aansteken van zijn houtkachel. Knegt, die door een blessure al uitgeschakeld was, volgde het toernooi vanuit een ziekenhuisbed op zijn iPad.
Sjinkie Knegt
De geest van Sjinkie spookte in Dordrecht. In filmpjes op het scorebord was hij aanwezig. Beterschapswensen op een spandoek, #sjinkie. Vanzelfsprekend droeg Schulting haar titel op aan haar ongelukkige teamgenoot. Een andere, Daan Breeuwsma, zorgde ervoor dat tijdens een aflossingsrace van Nederland speciaal ‘Thunderstruck’ van hardrockband AC/DC uit de speakers knalde. Favoriet van Sjinkie.
Toen Schulting en de Hongaar Shaolin Sandor Liu werden gehuldigd als de nieuwe Europese kampioenen op de korte binnenbaan, leek Sjinkie in de euforie even vergeten. In de loop van het weekeinde sijpelden iets positievere berichten door over de unieke shorttracker. Maar de vraag is of Knegt ooit nog zal schaatsen, nu er brandwonden op zijn voeten zitten. Gevoel in je voeten is voor een schaatser van vitaal belang.
Voor Otter was de EK de grootste uitdaging in zijn loopbaan als coach. Na afloop klonken de cijfers goed. Naast de titel voor Schulting was er goud voor de vrouwen aflossingsploeg. De relay van de mannen behaalde achter olympisch kampioen Hongarije zilver. Otter sprak van mentale weerbaarheid. “Je moet het leven zonnig inzien. Je heb die donkere wolken nodig om een topprestatie neer te zetten en dat ook te ervaren als een topprestatie. Het goud achter de regenboog kan alleen bestaan als je door het donker bent gegaan.”
Tijdens het toernooi was het crisis, bekende Otter, die soms dacht dat de wereld in elkaar zou storten. De gebruikelijke hectiek van shorttrack, versterkt door rampspoed van buiten. Het maakt de groep sterker, zou je kunnen denken. “Het kan bij de vrouwen zo hebben gewerkt. Individueel hebben de mannen hun kansen niet gepakt.” Verder dan de elfde plaats voor Breeuwsma en de twaalfde voor Itzak de Laat kwamen de Nederlandse mannen niet. De Laat, klein en handig, was de man die Knegt als finisher moest vervangen. “Ze hebben bewezen ook zonder Sjinkie prijzen te kunnen pakken”, aldus Otter.
Hongaarse concurrenten
Knegt, die vorig jaar in Dresden de titel met overmacht greep door drie afstanden te winnen, wordt opgevolgd door de oudste van de gebroeders Liu (23). De jongere, Shaoang Liu (20) werd tweede. Chinese vader, Hongaarse moeder. Uit China komt de coach, Lina Zhang.
In het verleden stond het Hongaarse schaatsen niet in hoog aanzien. Maar György Sallak legde een stevig financieel fundament. Veertien jaar lang was de shorttrackcoach ontwikkelingscoördinator van de Intenationale Schaats Unie (ISU).
Betrekkelijk ongecontroleerd had hij een tot 5 miljoen euro oplopend jaarbudget te besteden, waarbij hij zijn eigen bond en zichzelf niet vergat.
Twee jaar geleden kwam een eind aan deze subsidie, toen Sallak uit zijn functie werd gezet. De ISU schorste hem voor het leven.