Goud voor Oranje bij viertallen

Nederland heeft bij het EK in Tenerife op overtuigende wijze een gouden medaille gehaald bij het viertallen! In de finale lieten Jansma-Verhees, Muller-De Wijs en Bakkeren-Bertens geen spaan heel van Miroglio, een sterk Pools/Italiaans team. Al na twee van de drie zittingen was de achterstand dermate groot (101-23 imp's), dat Miroglio gedesillusioneerd opgaf.

Maar in de halve finale kregen alle Nederlanders het Spaans benauwd. Halverwege voor met 41-11, maar met nog één spel te gaan was de voorsprong geslonken tot een luttel imp-je.

In de achtste finale had Oranje het al evenmin makkelijk tegen team Zimmermann . Op dit spel vloog Zimmermann uit de bocht (zie diagram 1).

We s t Noord Oost Zuid Sapor-Ber-Zimmer-Bak

ta tens mann keren -pas ¿ 1 © 2 § ¿ ¿ 3 © 3SA dbl pas pas pas West had beter met een negatief doublet kunnen beginnen, want nu ' verzoop' de 4-4 in schoppen. Met 3SA wist Bertens wel raad. Na een hartenstart ging de leider kansloos drie down, 500 voor Oranje. Jansma-Verhees deden er nog een ' schepje' boven op:

We s t Noord Oost Zuid Jans-Fan-Ve r -Nunes ma toni hees

-pas pas 2 © pas 4 © dbl! pas 4 ª pas pas pas Verhees vond zijn hand geen opening waard, maar kwam er na 4 © wel in met een doublet (informatie)! Een gewaagde actie, die leidde tot het uitstekende contract van 4 ª . Na een niet optimale verdediging wist Jansma 4 ª binnen te slepen, dus kwam bij de 500 van Bakkeren-Bertens nog eens 420.

Op dit spel was het de beurt aan Verhees om te schitteren (zie diagram 2).

We s t Noord Oost Zuid Jans-Fan-Ve r -Nunes toni hees 1SA ma pas 4 ª pas 2 ª pas pas pas Na een zwakke 1SA-opening van noord werd Verhees leider in 4 ª . Zuid kwam uit met © 10, boer en heer van noord. Noord ging van slag met schoppen. Verhees nam in de hand en speelde klaveren naar de negen voor de heer van noord, die weer niets anders kon dan passief een zwarte kleur naspelen. Verhees trok de troeven, speelde de klaveren uit (op de vierde klaveren ging een harten weg) en kon noord ingooien door harten te spelen! Noord moest nu wel een rode kleur komen en harten was in de dubbele renonce en ruiten was in de vork.

Door een paar rare swings wist Zimmermann de eerst helft af te sluiten met een kleine voorsprong. Uiteindelijk bracht dit fraaie afspel van Jansma de zege (zie diagram 3).

Na een scherpe ¿ -opening en een 1 ª volgbod van noord, werd Jansma (west) leider in 3SA. Noord startte met ª V voor de aas van Jansma, die meteen © V voorspeelde, die hield. Hierna speelde hij harten naar de tien en © A en harten na voor noord. Die kwam § V na voor de aas en Jansma gooide noord weer in door § 10 na te spelen voor de heer van noord. Noord ging nu in de fout doo¿ A en ruiten na te spelen. Met open kaarten had Jansma het spel altijd kunnen halen (zuid kan nooit aan slag komen).

Het EK wordt overschaduwd door een valsspel-affaire van het Italiaanse sterrenpaar Buratti-Lanzarotti, leden van het befaamde Lavazzateam. Het spel waar het om draaide, lag als volgt (zie diagram 4).

Buratti was als zuid leider geworden in ¿ , waartegen west met © A uitkwam. Hij speelde hierna klaveren na voor de heer in de dummy. Buratti speelde nüB voor en liet die doorlopen toen oost met een kleintje bekende!?!!?! Dat is wel een heel aparte speelwijze, met B-vijfde tegenover AH-vierde is het toch veel kansrijker o¿ AH te slaan? Het bleek dat Lanzarotti (de dummy) de kaarten van oost gezien had en via het geven van vingersignalen zijn partner op de hoogte zou hebben gebracht van het zitsel. Toen zuid geen bevredigende verklaring kon geven voor zijn hoogst ongebruikelijke speelwijze, besloot het Appeals Committee het Lavazza uit het viertallentoernooi te zetten.

De Credentials Committee buigt zich nog over de zaak of Buratti-Lanzarotti in het parentoernooi mogen uitkomen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden