'Goud moet terugkeren in monetair stelsel'

amsterdam – De regeringsleiders van de G20, de twintig grootste economieën ter wereld, moeten een evenwichtiger monetair systeem ontwerpen waarin goud weer een centrale rol inneemt. Daarvoor pleit de president van de Wereldbank, Robert Zoellick. De terugkeer van goud als anker in het financiële stelsel moet onzekerheden wegnemen en daarmee de basis leggen voor een hogere economische groei.

Zoellick pleit in een ingezonden stuk in de Financial Times voor een vervanging van het zogeheten ’Bretton Woods II’-stelsel, dat sinds 1971 in stand is. Het oorspronkelijke Bretton Woods-stelsel werd in 1944 afgesproken, en kende een centrale rol van de Amerikaanse dollar die in een vaste waarde gekoppeld was aan goud. Andere munten kenden een vaste, maar in overleg aan te passen, wisselkoers ten opzichte van de dollar. In 1971 brak de Amerikaanse president Nixon eenzijdig met dat systeem door de koppeling tussen goud en de dollar los te laten, waardoor in feite een model van volledig flexibele wisselkoersen ontstond.

Het pleidooi van Zoellick komt op een moment dat de wereld diep verdeeld is over de manier waarop onevenwichtigheden in de wereldeconomie worden aangepakt, en welke rol monetair beleid daarin kan spelen. Donderdag en vrijdag komt de G20 in Seoul bijeen, maar een akkoord over wisselkoersen wordt niet verwacht. De beslissing van de Verenigde Staten vorige week om 600 miljard dollar aan nieuw geld in de economie te stoppen, heeft geleid tot heftige reacties uit Duitsland en China, die de Amerikanen manipulatie verwijten.

Volgens de Wereldbankpresident moet een nieuw stelsel gebaseerd worden op ’s werelds belangrijkste munten: de dollar, euro, yen, het Britse pond en de Chinese yuan. Daarmee lijkt zijn voorstel op al eerder geopperde ideeën om voortaan een mandje van belangrijke valuta centraal te stellen in het monetaire stelsel. Dat zou de rol van de dollar, nu de enige reservemunt in de wereld, veel kleiner maken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden