Goud en zilver op EK

Op het EK in Menton hebben Nederlanders op het moment van insturen van deze rubriek twee prijzen in de wacht gesleept. Maas-Vriend haalden een gouden plak bij de gemengde paren. Bij het viertallen deden de Nederlandse vrouwen het ook goed; ze haalden de finale, maar verloren die nipt van een Italiaans team. De resultaten van de Nederlandse mannen bij het viertallen stelden teleur. Geen enkel team wist verder te komen dan de laatste 32.

door Henk Willemsens

Het viel ook allemaal niet mee, met een temperatuur in Zuid-Frankrijk die regelmatig tot boven de 40 graden reikte, en dat in een zaal zonder airco! Dat zijn toch omstandigheden waar wij minder op ingesteld zijn dan bijvoorbeeld Italianen en Spanjaarden. Maar ook die hadden het niet makkelijk in dit knock-outtoernooi over relatief weinig spellen. Als het fameuze Italiaanse Lavazza-team (Bocchi-Duboin speelden weer met hun 'oude' partners Buratti-Lanzarotti, die terug zijn van een Spaans avontuur) verliest van het Franse team Chemla, zegt dat genoeg. Dit Franse team stoomde zonder problemen door tot de finale, waarin ze overigens verloren van een Israëlisch team. Verder was bij het viertallen het veld ongemeen sterk bezet, onder andere door het meedoen van enkele zeer gerenommeerde Amerikaanse teams (waaronder Meckstroth-Rodwell). Dit was een lucratief spelletje voor Maas-Vriend (Zie diagram 1).

West Noord Oost Zuid

Maas Vriend

- 1 pas 2

2??? 3 4 4

pas pas 5 dbl

pas pas pas

West zal wel door de hitte bevangen zijn, met een volstrekt ridicuul 2-volgbod. Oost ging vrolijk door tot 5 en toen vond Vriend het welletjes. Ze doubleerde en speelde 5 1400 down voor een volle top.

Nederland Rood (Muller-De Wijs en Drijver-Schollaardt) sneuvelde bij de laatste 32 tegen een sterk Pools team. De Nederlanders hadden een beetje pech, drie slemavonturen mislukten. Dit was het eerste (Zie diagram 2).

West Noord Oost Zuid

Schol- Szyma- Drijver Roman-

laardt nowski ski

- - 1 pas

1 pas 4 pas

4SA pas 5 pas

6 pas pas pas

Een redelijke 6, die te maken is na een zwarte kleuren start. Je kunt dan de zwarte heren deblokkeren en een kleine harten naar de boer spelen. Op A en AV verdwijnen dan drie ruitenverliezers en alleen H gaat nog verloren. Drijver kreeg geen kans, want zuid verzon het om met 3 uit te komen! Drijver nam, speelde H en nam H over met de aas; op AV gingen twee ruitenverliezers, waarna H goed moest zitten. Helaas zat die mis, dus ging hij één down. Aan de andere tafel maakte Tuszynski ook elf slagen na de uitkomst van B, maar hij zat maar in 4.

Ook het volgende slem was kansrijk (Zie diagram 3).

West Noord Oost Zuid

Schol- Szyma- Drijver Roman-

laardt nowski ski

pas pas 2 pas

2 2 3 3

dbl pas 5 pas

6 pas pas pas

Met 3 gaf Drijver een sterk tweekleurenspel aan en na 5 kon Schollaardt wel op een vrij extreme kaart rekenen, vandaar zijn sprong naar 6. Met de klaveren 5-1 en H mis viel er voor Drijver weinig te spelen, twee down.

Op een hilarische manier leverde dit spel toch nog wat op. Dit gebeurde namelijk aan de andere tafel:

West Noord Oost Zuid

Kowal- De Wijs- Tus- Muller

ski zynski

pas 2 dbl pas

2SA pas 3 pas

3SA pas 4 pas

4 pas 4 pas

pas!! pas

Tuszynski was ook op weg naar 6, maar zag zijn partner passen op zijn 4-cuebid! Met de harten 6-2 tegen ging dit contract vier down, dus toch nog 5 imp's voor de Nederlanders. Even later delfden de Nederlanders definitief het onderspit door in een te scherpe slem voor de derde keer down te gaan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden