Goud delven op vijf kilometer diepte

Van onze redactie economie

Aangewakkerd door de sterk gestegen goudprijs is in Zuid-Afrika een nieuwe run op goud uitgebroken. Mijnmaatschappijen richten hun blik op nieuwe goudaders, tot op liefst 5 kilometer diepte.

De goudmijnen in Zuid-Afrika zijn al de diepste ter wereld. Sommige reiken tot 3,5 kilometer onder de grond. De mijngangen en schachten daar zijn vanwege die enorme diepte snikheet.

Bij Johannesburg is de afgelopen zeg honderd jaar al zo’n 1,5 miljard ounce (31,1 gram) goud gedolven. Aanvankelijk gebeurde dat vanuit pal onder het aardoppervlak gelegen goudaders. Maar die zijn al lang grotendeels uitgeput.

Wanneer de goudprijs stijgt loont het de moeite dieper te graven. Maar doordat ook die dieper gelegen mijnen geleidelijk aan door hun goudreserves heen raken, is de goudproductie in Zuid-Afrika in de afgelopen tien jaar al met de helft teruggelopen.

Nu de goudprijs aan een opmars begonnen is – in mei was er een piek van 730 dollar per ounce, het hoogste niveau in 26 jaar – wordt het echter lucratief naar nog dieper gelegen goudvoorkomens te kijken.

Grote mijnmaatschappijen als AngloGold en Gold Fields zeggen dat er tussen 3,5 en 5 kilometer diepte nog evenveel goud te vinden is als er in Zuid-Afrika tot nu toe uit de grond is gehaald, zo bericht persbureau Reuters vanuit Johannesburg. Die reserves bedragen zo’n 40 procent van de wereldreserves, en zijn driemaal zo groot als die van de Verenigde Staten en Australië samen.

Probleem is wel: hoe dieper je in de aardkorst afdaalt, des te heter het wordt. Zo heerst er op 4 kilometer diepte een temperatuur van liefst 62 graden Celsius. Om mijnwerkers toch in staat te stellen daar te werken – dat kan tot zo’n 28 graden Celsius – zijn er kostbare koelinstallaties en ventilatiesystemen in de mijngangen vereist.

Voor het op grote diepte kunnen delven van goud wordt ook gedacht aan een radicale vernieuwing van de mijntechnologie. Zo wordt gestudeerd op het gebruik van robots en andere automaten voor het boren en vergruizen van gesteente. Voor het naar het aardoppervlak brengen van het goud wordt verder gezocht naar magneettechnieken ter vervanging van de liften die daarvoor tot nu toe worden gebruikt.

De ontwikkeling van deze en andere futuristische technieken vergt handenvol geld, volgens AngloGold zeker zo’n 850 miljoen dollar. Mogelijk zal de goudprijs langere tijd op het huidige hoge niveau moeten blijven, eer de mijnmaatschappijen dergelijke grote investeringen echt zullen aandurven.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden