Gotye heeft in Melkweg lak aan muzikale grenzen

Popmuziek
Gotye, Melkweg, Amsterdam (4/11).

Naarmate de roem in de popscene steeds vluchtiger wordt, wordt ook de druk om het momentum uit te buiten groter. Voor de in België geboren Australiër Gotye, die in de hitlijsten staat met het nummer 'Somebody that I used to know', leidde dat blijkbaar tot zo'n volgepropte tour dat de zanger afgelopen week in een Londens ziekenhuis werd opgenomen met een buikinfectie, die zijn zijn platenmaatschappij aan overmoeidheid wijtte. In allerijl werden enkele promotionele activiteiten geschrapt, zodat Gotye en band afgelopen vrijdag toch nog konden aantreden in de uitverkochte Melkweg.

Dat de 31-jarige nog niet helemaal hersteld is, bleek wel uit het feit dat de singer/songwriter het na een uurtje voor gezien hield. In die tijd presenteerde Gotye echter wel de volle reikwijdte van zijn muzikale palet.

Net als op zijn doorbraak-album 'Making mirrors' liet Gotye zich bij zijn bliksembezoek aan Amsterdam kennen als man die lak heeft aan muzikale grenzen. Samen met zijn band sprong hij van genre naar genre. Daarbij waren de muzikale verschillen tussen de songs zo groot, dat het bijna was alsof er per song een andere Gotye op het podium stond.

Bij 'Don't worry, we'll be watching you', dat de zanger in onvervalst Vlaams aankondigde "als een heel zacht liedje", liet Gotye zich kennen van zijn ingetogen romantische kant, terwijl hij bij 'Smoke and mirrors' nadrukkelijk overhelde naar naar experimentele pop in een nummer met een losse songstructuur en een jamsessie met Gotye op drums als spetterende afsluiting.

Dat hij ook catchy popsongs kan maken, bewees de man die geboren werd als Wouter De Backer met het aanstekelijke 'Easy way out' en de dansopwekkende uitsmijter 'I feel better'.

En dan was er ook nog 'Somebody that I used to know', een duet waarbij een man en een vrouw beiden hun visie op het eind van hun relatie geven. Op de plaat werd de vrouwenrol vertolkt door de Nieuw-Zeelandse Kimbra, in de Melkweg nam zangeres Noémie Wolfs van Hooverphonic de honneurs waar. Qua sfeer en instrumentatie bleek de song een erfgenaam van de jarentachtig-pop, maar door de rolverdeling (de man neemt het kwetsbare deel voor zijn rekening, terwijl de vrouw sterk en zelfbewust uit de hoek komt) was 'Somebody that I used to know' onmiskenbaar een song van nu.

Zo betoonde Gotye zich een bijzondere artiest die muzikale risico's niet schuwt. Maar de ontzagwekkende variatie aan genres en stemmingen maakte het optreden ook tot een verwarrende aangelegenheid. Ongrijpbaar bleek in de Melkweg het etiket dat het beste op Gotye past.

Saskia Bosch

Gotye treedt nogmaals op in de Effenaar in Eindhoven (17/2/2012), Tivoli, Utrecht (19/2) en Paradiso, Amsterdam (20/2).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden