Gospel vervangt stiekem Noord-Koreaanse propaganda

Noord-Koreaanse kinderen maken muziek in Wonsan, Noord Korea. Beeld Yeowatzup (Flickr)
Noord-Koreaanse kinderen maken muziek in Wonsan, Noord Korea.Beeld Yeowatzup (Flickr)

In Noord-Korea kunnen de inwoners bij het horen van propagandaliedjes onverwachts referenties naar Jezus en de Heilige Geest horen, in plaats van de gebruikelijke referenties naar de leider Kim-Jong-Un en het regime, volgens de Guardian. De politieke beweging No Chain verving stiekem de propagandateksten door gospelteksten, omdat ze de Noord-Koreanen bewust wilde laten maken van een andere denkwijze en om humor het land in te brengen.

Fleur Schepers

De nieuwe liedjes werden in september 2015 het land binnengesmokkeld door activist Jung. Hij maakte zijn actie en motivatie afgelopen week bekend op het Vrijheidsforum in Oslo, een mondiale conferentie van de Human Rights Foundation. "In Noord-Korea wordt liefde alleen geassocieerd met liede voor het regime en de leider. Door christelijke teksten het land in te smokkelen wilden we laten zien dat ,buiten de grenzen, mensen geloven in alles wat ze maar willen", aldus Gwang.

De liedjes stonden op een usb-stick en werden vanuit de grens met China Noord-Korea in gebracht. Gwang nam een groot risico: op smokkel staat executie in het openbaar. Daarom veranderde No Chain alleen maar de namen van partijleden in de liedjes; verder zijn de liedjes identiek gebleven. De namen van de partijbonzen hebben plaats gemaakt voor namen uit het christendom, zoals Jezus en de Heilige Geest. Volgens Gwang zou het binnensmokkelen niet moeilijk zijn geweest: "De douniers herkenden de muziek vanaf het begin en zullen daarom niet alles woord voor woord hebben beluisterd".

Gwang-Il richtte No Chain op in 2013, een vereniging die zich vanuit Zuid-Korea inzet voor Noord-Koreaanse politieke slachtoffers en hun familie. Hij werd in 1998 veroordeeld tot drie jaar cel voor spionage. Nadat hij vrij was gekomen, vluchtte hij naar Zuid-Korea.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden