Göring-Eckhardt nieuwe fractieleider Groenen

Katrin Göring-Eckardt Beeld ap
Katrin Göring-EckardtBeeld ap

De Duitse milieupartij de Groenen heeft Katrin Göring-Eckardt dinsdag gekozen tot nieuwe fractieleider in de Bondsdag. De 47-jarige Göring-Eckardt kreeg 41 stemmen, haar tegenstreefster Kerstin Andreae 20.

redactie

Göring-Eckhardt was samen met oud-minister Jürgen Trittin lijsttrekster tijdens de Bondsdagverkiezingen in september. De Groenen haalden toen 8,4 procent van de stemmen. Dat was 2 procentpunten minder dan bij de verkiezingen in 2009. De twee fractievoorzitters Renate Künast en Jürgen Trittin trokken daarop hun conclusies. De Groenen hebben altijd twee fractievoorzitters.

Bondskanselier Angela Merkel van de christendemocratische CDU/CSU praat donderdag met de Groenen over de vorming van een nieuwe regering. Een nieuwe regeringscoalitie is noodzakelijk, omdat de christendemocraten bij de Bondsdagverkiezingen vorige maand geen absolute meerderheid hebben behaald en de huidige coalitiepartner, de liberale FDP, uit de Bondsdag, de Duitse Tweede Kamer, is verdwenen. Merkel zei dinsdag dat het gesprek serieus zal zijn, hoewel de CSU, de Beierse christendemocraten, weinig voor samenwerking met de milieupartij voelt.

Merkel praat al met de sociaaldemocratische SPD over een coalitie. Zij heeft van 2005 tot en met 2009 een regeringscoalitie met die partij geleid. Met de Groenen hebben de christendemocraten op landelijk niveau nog nooit samengewerkt. Wel zijn er in enkele deelstaten regeringen geweest waarin beide partijen samenwerkten.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden