Gore zoekt nog duizenden stemmen

Met man en macht harkt Al Gore de komende drie dagen de op zijn minst kleine duizend stemmen bij elkaar die hem voor zondagavond 23.00 uur (Nederlandse tijd)voorbij George W. Bush moeten brengen.

Van onze correspondent

Officieel heeft de vice-president aan 931 (930 plus 1) stemmen genoeg, maar ook de gouverneur heeft een paar juridische ijzers in het vuur die hem honderden extra stemmen kunnen opleveren. Dus moet het extra aantal voor Gore in de buurt van enkele duizenden liggen.

Bush heeft bij lagere rechters geëist dat in zeker dertien counties de poststemmen van kiezers die zich buiten Florida bevinden, zonder enig voorbehoud worden meegeteld. Een groot deel van die kiezers is militair en verondersteld wordt dat de meesten op Bush hebben gestemd. Hoeveel hem dat extra oplevert, is een grote vraag.

In Broward County (Fort Lauderdale) hebben ambtenaren en vrijwilligers hun vrije Thanksgivingday opgeofferd om een kleine tweeduizend stemmen te tellen die door de stemmachine zijn afgewezen. Gore had gisteravond in Broward County 205 extra stemmen verworven. Na hertelling van alle gewone stemmen in Palm Beach County was de vice-president er in die county slechts 14 stemmen beter op geworden, maar daar gaat men vandaag pas beginnen met het tellen van tienduizend voorlopig afgekeurde stembiljetten. Of dat voor zondagavond lukt is onzeker.

Wil Gore zijn verkiezing tot president veiligstellen, dan moet hij in Palm Beach vele duizenden extra stemmen binnenhalen. Want gisteravond wees het hooggerechtshof in Tallahassee een petitie van het campagneteam van Gore af, waarin werd gevraagd de kiesraad in Miami-Dade County te dwingen het hertellen te hervatten.

In Miami-Dade County zijn 300000 gewone stemmen nog niet herteld en er ligt een stapel van 10750 afgekeurde biljetten. Het is absoluut onmogelijk die klus voor zondagavond te klaren, stelde de plaatselijke kiesraad woensdag vast en daarom stopte hij ermee.

Maar al het hertellen heeft geen zin als Bush van het federale hooggerechtshof zijn zin krijgt en het hertellen moet worden gestaakt. Vandaag zal het hof in Washington DC beslissen of het die zaak in behandeling neemt.

De opstelling van het federale hooggerechtshof is het laatste en waarschijnlijk belangrijkste vraagteken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden