Gore vecht tot bittere eind

Met een juridisch gevecht op alle fronten en een propagandaslag, waarin iedere Democraat van betekenis wordt ingezet, probeert Al Gore te voorkomen dat het kiescollege over drie weken George W. Bush als nieuwe president aanwijst.

Van onze correspondent

De belangrijkste rechtszaak is die tegen de kiesraad van Miami-Dade County, die vorige week het met de hand tellen van ruim tienduizend stemmen staakte. Het Gore-kamp wil dat de rechter in Tallahassee de raad beveelt weer te gaan tellen. Het hooggerechtshof in Washington DC buigt zich vrijdag over de grondwettigheid van het handtellen.

Ook wil Gore dat Katherine Harris, de verantwoordelijke minister van Florida, alsnog wordt gedwongen honderden stemmen in andere counties, waaronder Palm Beach, in die uitslag op te nemen. Harris verwierp gisternacht die hertelde stemmen.

Daarnaast hebben individuele kiezers bij het hooggerechtshof in Tallahassee herstemming geeist in Palm Beach County.

Gore heeft in het kader van de propagandaslag afgelopen nacht aan het Amerikaanse volk gezegd dat de integriteit van de democratie in gevaar is, omdat de stemmen van de kiezers in Florida niet of onvoldoende tot hun recht zijn gekomen. In een tv-act voor vier heren betuigden Tom Daschle en Dick Gephardt, leiders van de Democraten in de Senaat en het Huis van Afgevaardigden, via een telefoongesprek Gore en zijn rechterhand Joe Lieberman hun steun.

President Bill Clinton heeft voorlopig geweigerd Bush en zijn team federaal geld en faciliteiten te geven om de overdracht van het presidentschap voor te bereiden.

In een korte tv-toespraak riep Bush gisternacht zichzelf uit tot aanstaande president en drong hij er bij Gore op aan zich gewonnen te geven. De gouverneur krijgt bij het samenstellen van zijn regering de steun van Senaatsleider Trent Lott, die meteen als de nieuwe Senaat op 4 januari is beëdigd, de kandidaat-ministers van Bush wil screenen. Dan moet de uitslag in het kiescollege nog worden bekendgemaakt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden