Gore eist nieuwe hertelling

De Democraten leggen zich sowieso niet neer bij de hertelling van de stemmen in Florida. Ze eisen in elk geval een nieuwe hertelling, met de hand, van alle stemmen in vier van de 67 counties.

In alle vier is het aantal aanhangers van Al Gore waarschijnlijk veel groter dan van George W. Bush. De Kiesraad in Florida maakte gisteravond laat bekend dat de Republikein officieus een voorsprong heeft van 1784 stemmen na het hertellen in 53 van de 67 districten. Persbureau AP peilde ook de districten die hun resultaat nog niet hadden ingediend, en meldde een verschil van 362 na hertelling in 64 districten. In de eerste telling van dinsdag was het gat tussen Bush en Gore 1793 stemmen.

De Republikeinen vinden dat de Gore-aanhang de zaak op de spits drijft ,,ten koste van de democratie''. Bush' campagne-leider Don Evans: ,,Stemmen doe je op de verkiezingsdag. Over de uitslag blijf je niet doorzeuren tot die je bevalt.''

Richard Daley, de voorzitter van Gore's campagneteam, zei gisteravond dat bijna 1,8 miljoen stemmen moeten worden herteld. De vier districten waar het omgaat, omvatten onder meer Miami, Fort Lauderdale, Palm Beach en Daytona Beach.

Daley zegt dat de Democraten ook juridische steun zullen geven aan kiezers, die naar de rechter willen stappen om de gang van zaken bij hun stembureau aan te vechten. Minister van justitie, Janet Reno, heeft laten weten dat zij alle klachten over onregelmatigheden nauwkeurig zal onderzoeken. Vooralsnog ziet zij geen reden op te treden.

James Baker, die Bush vertegenwoordigt bij de strijd om de stemmen van Florida, zei gisteren geen spoor te hebben gevonden van fraude. Zelfs de beschuldigingen van fraude hebben volgens hem geen enkele grond. De stembiljetten in Palm Beach, waar de Democraten nu ophef over maken zijn voorafgaand aan de verkiezingen door de campagneteams van beide kandidaten bekeken. Baker: ,,Zij, de Democraten, hebben meer dan genoeg tijd gehad om de biljetten te bekritiseren. En raad eens, geen enkele klacht, tot na de verkiezingen.''

Twee dagen na de verkiezingen zijn er ook nog steeds geen officiële uitslagen bekend van de staten New Mexico en Oregon. In die laatste staat moeten een groot aantal schriftelijke stemmen worden verwerkt en daarvoor staat een week. Voorts worden in een aantal staten uitslagen aangevochten voor de Senaat of het Huis van Afgevaardigden.

Baker is van plan te gaan praten met zijn oud-collega Warren Christopher, die Gore's delegatie van toezicht in Florida leidt. Christopher zegt dat Baker er niet op hoeft te rekenen dat de Democraten hun verzet zullen staken. ,,De wil van het volk moet vooropstaan en Al Gore moet de overwinning in Florida krijgen en daarmee president worden.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden