soap & co

Gordon Ramsay is nu echt kwaad: een recensente wil hem de Aziatische keuken uitjagen

Gordon Ramsay Beeld afp
Gordon RamsayBeeld afp

Mag een westerse kok als Gordon Ramsay zomaar wat grasduinen in de Aziatische keuken? Absoluut niet, vindt culi-recensent Angela Hui. Het is cultural appropriation – culturele diefstal.

Harmen van Dijk

Het is bekend dat er niet veel voor nodig is om sterrenkok Gordon Ramsay door het plafond te laten gaan, maar nu is hij echt kwaad. Op culi-recensent Angela Hui. Ze was uitgenodigd om alvast te komen proeven wat Gordon gaat serveren in zijn nieuwe restaurant Lucky Cat in Londen. Het wordt de vervanger van Maze, dat eerder dit jaar met een fors verlies de deuren moest sluiten. Gordon denkt met een Aziatische kaart de boel nieuw leven in te blazen en daartoe reisden hij en zijn compagnon Ben Orpwood door het werelddeel om inspiratie op te doen.

Nachtmerrie

Angela Hui vond het een nachtmerrie, schreef ze op website ‘Eater London’. Of het eten gesmaakt had, daar kwam ze niet eens aan toe, de receptuur op zich was een regelrechte belediging voor de Aziatische keuken – Japans, Chinees, Thais, alles was door elkaar gehusseld. Het door Gordon bedachte sfeertje – broeierige nachtclub in het Tokio van de jaren dertig – vond ze een akelig cliché. En dan die stereotiepe naam. Maar het allerergste was wel, dat ze onder de veertig aanwezigen de enige was met Aziatische wortels. “Voor zover ik weet staan er in de keuken alleen witte mensen te koken.”

Angela Hui Beeld LinkedIn
Angela HuiBeeld LinkedIn

De term cultural appropriation gebruikte ze niet, maar zo werd haar kritiek op sociale media wel samengevat. Gordon had zich, als arrogante witte man, schatten uit een andere cultuur toegeëigend.

Een gevoelige discussie die ook al speelt in de mode- en de muziekwereld, waar bepaalde genres, stoffen en kapsels geclaimd worden door diverse bevolkingsgroepen.

Gordon ontplofte. Als mevrouw zijn eten niet lekker had gevonden: soit. Maar dit was onder de gordel. Bovendien: als er iemand discrimineerde, was het Angela zelf. Volgens Gordon had ze de vrouw van zijn compagnon Ben, die ook van Aziatische origine is, omschreven als een ‘token Asian wife’ – weer zo’n term uit het politiek correcte woordenboek, dat zoiets betekent als: een Aziatische echtgenote om mee te pronken.

Witte bonen

Maar even los van het verbale geweld: betekent dit nou dat Gordon, als geboren Brit, alleen nog witte bonen in tomatensaus mag opwarmen? En als hij in een ander restaurant de Franse cuisine op de kaart zet, moet er dan een Franse kok worden ingevlogen? Nee, dat ook weer niet, vindt de gevierde Chinees-Amerikaanse chef George Chen: “Iedere chef mag een andere keuken interpreteren, maar de cultuur moet integer bestudeerd worden en niet witgewassen voor commerciële doeleinden.”

Jamie Oliver Beeld ANP
Jamie OliverBeeld ANP

Gordon had gewaarschuwd kunnen zijn. Collega-chef Jamie Oliver had vorig jaar iets dergelijks aan zijn sloof hangen. Hij bracht een kant-en-klaarmaaltijd uit, punchy jerk rice. Tot grote woede van parlementslid-met-Jamaicaanse-wortels Dawn Butler. “Deze appropriation van Jamaica moet stoppen!’ brieste ze op Twitter.

Het ging haar er niet om dat het gewoon een mislukt gerecht was, zoals schrijver David Llewellyn concludeerde: “Het is net zoiets als gegrilde zalm met aardappelpuree verkopen als fish and chips.” Volgens Butler was het niets minder dan culturele diefstal.

Tja, van wie is de pad thai, de pekingeend of de sushi? Ooit dachten we dat het uitwisselen van recepten de mensheid dichter bij elkaar zou brengen, de fusion-keuken leek het toppunt van verbroedering – liefde gaat immers door de maag. Maar de volgende keer dat u een pakje Knorr Wereldgerechten opentrekt, bedenk dan wel dat u zich op spiegelglad ijs begeeft.

Lees ook:

Het is racistisch én onzinnig om een muziekstijl voor je eigen groep te willen houden

Zanger Bruno Mars heeft volgens een Amerikaanse activiste niet de juiste kleur om zich ‘zwarte muziek’ toe te eigenen.

Het witte bolwerk dat mode heet, wordt eindelijk wat diverser

De modewereld wordt opgeschud door een nieuwe generatie ontwerpers. Van het Franse Louis Vuitton tot het Nederlandse Daily Paper. Eindelijk diversiteit in het witte bolwerk.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden