Gordon Brown schorst drie Lagerhuisleden

amsterdam – - De Britse premier Gordon Brown heeft maandagavond drie leden van het Lagerhuis geschorst, nadat zij voor de camera van het undercoverprogramma Dispatches ’opbiechtten’ omkoopbaar te zijn. Zij zouden de Labourpartij, waar zij deel van uitmaken, ’in diskrediet gebracht hebben’ en mogen voorlopig geen fractiebijeenkomsten bijwonen.

Van onze buitenlandredactie

De ontboezemingen volgden na vragen van de undercoverjournalisten, die zich voordeden als vertegenwoordigers van een niet-bestaand Amerikaans lobbybedrijf. De drie parlementsleden, allen ex-minister, lieten in de televisie-uitzending van afgelopen vrijdag doorschemeren tegen een vergoeding van 3300 tot 5500 euro per dag bereid te zijn hun contacten op de ministeries in te zetten ten behoeve van bedrijven.

Stephan Byers, ex-minister van verkeer, vergeleek zichzelf met een ’taxi te huur’. Voormalig minister van volksgezondheid Patricia Hewitt adviseerde de undercoverjournalisten ’te betalen voor een stoel naast de minister tijdens een diner’. Geoff Hoon, ex-minister van defensie, liet weten dat ’zijn agenda in april nog nagenoeg leeg is’.

Byers bekende maandag dat hij contact heeft gehad met de ministers van transport en handel. Naar eigen zeggen heeft hij de besprekingen tussen de nationale spoorwegmaatschappij en de minister van transport, Lord Adonis, beïnvloed. Beleid aangaande etikettering van voedsel zou veranderd zijn na een gesprek met Lord Mandelson, de minister van handel. Lord Adonis gaf toe dat hij een gesprek heeft gevoerd met Byers. Lord Mandelson ontkende alle aantijgingen en zei nooit met Byers gesproken te hebben.

Premier Brown heeft een onderzoek ingesteld. Volgens partijgenoot en minister van justitie, Jack Straw, is er ’geen enkele aanwijzing om aan te nemen dat de huidige ministers iets verkeerd gedaan hebben’.

Voor David Cameron, leider van de Conservatieven, zijn de tegenstrijdige verklaringen van de ministers echter reden om een uitgebreid onderzoek te eisen. „Het is nodig dat we alles inzien om vast te kunnen stellen wat er gebeurd is.”

Het zoveelste schandaal in het Britse Lagerhuis gaat de boeken in als het ’cash-for-lobby’-schandaal. Vorig jaar deed de ’bonnetjesaffaire’ veel stof opwaaien. Toen onthulde The Daily Telegraph dat leden van het Lagerhuis enorm veel declaraties hadden ingediend, die niets met het politieke ambt te maken hadden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden